Despre cele 10 zile departe de Facebook

În 24 decembrie am decis că ar fi frumos să stau o vreme departe de Facebook. Prea mult timp pierdut scroll-ând prin newsfeed fără a simți că am câștigat ceva făcând asta. M-am logat după zece zile pentru că am nevoie de Facebook.

N-am vrut să renunț la rețeaua lui Zuckerberg, ci doar am simțit nevoia unei pauze. Nu mă deranja nimic decât faptul că notificările și feed-ul îmi mâncau prea multă energie.

Drept urmare m-am delogat de pe Facebook, dar am rămas cu messenger și cu aplicația de pages, pentru a-mi manageria pagina blogului.

Experimentul a fost un succes

M-am degajat foarte tare de la tot ce este pe Facebook. Nu știu ce-a făcut niciun prieten de-al meu de Crăciun sau de revelion. Nu știu ce-au mâncat și nici ce-au primit de la moșul. Sunt mai sărac din cauza asta? Bineînțeles, că nu. Mai bogat? Nici măcar.

Am rămas în offline și mi-am consumat timpul altfel. Poate m-am jucat mai mult. Poate am vorbit mai mult cu prietenii în offline. Nu pot măsura asta, dar ,cu siguranță, am văzut mai multe filme.

Aș putea renunța la Facebook?

Sigur că nu. Nu numai că nu asta era idee, dar ar fi aiurea. Viața mea ar fi mai complicată, și cumva, aș încurca și viața celorlați.

Fără Facebook n-aș putea să-mi manageriez cele două grupuri importante pe care le țin. Unul, de exemplu, este cu prietenii mei cu care ies săptămânal la fotbal. Aș putea să organizez evenimentul și fără fotbal, dar ce-ar fi să sun săptămânal 15-20 de persoane doar ca să fac o listă de titulari? Nu, mulțumesc, am Facebook.

Discuția ar fi și mai complicată dacă nu aș fi pe Facebook Messenger. Adică ok, sunt multe alternative. Poți comunica prin sms, sau altă rețea socială de mesagerie, dar ce te faci cu grupurile pe care le ai încropite acolo? Se mută toți pentru tine pe altă platformă?


E încurcă lume și nu merită efortul. Replica “nu ești pe Facebook, nu exiști” nu este în niciun fel exagerată. Și-ți dai seama de asta doar încercând să stai de-o parte.

În concluzie, avem nevoie de Facebook, dar trebuie să fim atenți cum ne folosim de minunăția asta. Eu îmi propun să verific mai puțin notificările și voi fi foarte bine. Poate chiar le dezactivez.

1 Shares:
6 comments
 1. Eu am tot cochetat cu ideea de a inchide FB-ul. N-a iesit pentru ca trebuie sa mai fie activitate si acolo. Sunt ceva oameni care citesc articolele direct de acolo.
  Ideea e ca am dat unfollow si am debifat orice notificare ce m-ar deranja. Pe desktop, ca sa fiu productiv, am blocat complet facebook.

  1. la mine Facebook-ul reprezintă cel mai puternic referer, deci nu prea merge fără. Trebuie să mai lucrez la treaba asta cu notificările, acolo trebuie îmbunătățit.

   Concluzia e că suntem prinși în ecosistemul facebook. ncsf

 2. Salut, anul trecut din lipsa de net am stat cateva zile departe de FaceBook, nu a fost rau dar nici bine. Desii nu sunt foarte activ i-am simtit lipsa, este ca un rau necesar. Ca blogger nu ai cum sa renunti la FaceBook, multi prefera sa-ti urmareasca activitatea mai bine de acolo decat direct pe blog…

 3. Categoric.

  Sincer si mie imi vine mai usor sa urmaresc totul de pe FaceBook, ai toate notificarile la un loc, nu trebuie sa intri pe fiecare blog in parte sa vezi ce a mai publicat fiecare in parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.