200 de seriale sunt în oferta Netflix pentru România. USA are peste 1100. Abonamentul mai scump pentru noi!

Zilele trecute mă gândeam să-mi reînnoiesc abonamentul la Netflix. Înainte de toate am căutat ceva info pe net și-am descoperit niște chestii pe care le bănuiam dinainte. Oferta celor din State e mult mai mișto ca a noastră, în ciuda faptului că abonamentul e mai scump pentru noi.

Pe scurt.

În România sunt disponibile 202 seriale și 554 de filme (conform datelor din februarie). Par multe dar nu vă gândiți că toate merită văzute. Mă rog, în același timp în State, americanii au acces la 1157 de seriale și 4593 de filme.

Dacă vă plac mai mult cifrele în procente: noi avem 17% din seriale și 12% din filmele lor.

Costul? Păi conform chart-ului de aici doar cinci țări au costul pe subscripție mai mare decât noi: Taiwan, Suedia, Norvegia, Danemarca și Elveția. Altfel, pentru un abonament de bază, noi plătim undeva la 8.59 dolari în timp ce americanii dau 7.99 (sumele au fost transformate în dolari pentru a putea fi comparate).

În tot același timp, salariile lor sunt probabil de vreo 5 ori mai mari. Deci, minunat!


Diferența este dată de niște factori clari.

O dată că în USA concurența (Hulu, Amazon, HBO), piața și consumul este infinit mai mare și mai important decât ce vine de la noi.

Apoi mai ține de drepturile de distribuție.

Din varii motive (pirateria, de exemplu) e posibil ca Disney să nu le dea licență de distribuție pentru filmul X pe toate țările.

Mai era și varianta cealaltă, cum a fost și cu House of Cards care inițial nu se regăsea în oferta lor pe România. Drepturile erau vândute deja în exclusivitate către Pro, așa că până nici ei, creatorii, nu aveau voie să-l difuzeze.


Deși înțeleg logica din spate și, în plus, îmi doresc să ne îndreptăm cu toții către normalitate, nu pot să nu recunosc că treaba asta mă oftică foarte tare.

În concluzie, îmi reînnoiesc abonamentul la Netflix? Rămâne de văzut.

11 Shares:
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.