5 documentare de văzut pe Netflix în 2020

Anul ăsta mi-am propus să împart timpul de filme și seriale cu ceva documentare disponibile pe Netflix. Iar dacă tot le văd ar fi păcat să nu vi le recomand pe cele mai bune dintre ele.

Ăstora nu le dau note că n-am mâna formată ca la filme. Dar voi alege un favorit din seria pe care o propun, ca să fie o minimă departajare.

Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates (2019)

Eu știam că e deștept și că-mi place de el, dar nu am conștientizat cât e de tare, până acum.

Viața lui Gates: copilărie, începuturile Microsoft și mult despre Bill și Melinda Gates Association (reinventarea toaletei, eradicarea poliomielitei și nu numai).

The Great Hack (2019)

Am auzit de scandalul cu Facebook și datele noastre dar n-am intrat în articole serioase atunci să înțeleg amploarea. Este șocant.

Despre scandalul Facebook-Cambridge Analytica și influența lor in campania electorală din US (Trump) sau UK (Brexit). Interesant e ca in documentar este menționată și România cu ceva campanie politică dubioasă.

Amanda Knox (2016)

Profilul unei crime. E probabil cel mai puțin interesant dintre documentarele din lista de azi, dar e foarte interesant să vezi cum se poate schimba o poveste de studenție într-o crimă mediatizată la nivel internațional.

Povestea unei tinere americance care a fost acuzata și condamnată de două ori pentru crimă pe când era la facultate in Italia.

The Accountant of Auschwitz (2018)

E incredibil să vezi că încă sunt oameni (din ce în ce mai puțini ce-i drept) care au fost părtași la nenorocirile de la Auschwith și ce au trăit liniștiți toată viața. Nimeni nu i-a judecat, nimeni nu i-a deranjat.

Un contabil, membru SS în al Doilea Război Mondial, este trimis in judecată pentru complicitate la crimele din lagărele de la Auschwitz unde au murit peste 1 milion de oameni.

The Dawn Wall (2017) – favoritul meu

Documentarul ăsta m-a lăsat cu gura căscată. Trebuie să-l vedeți. Nu știam în primul rând că există genul ăsta de sport (free climber – pentru că nu e vorba de cățărări uzuale) și apoi n-ai cum să nu fii impresionat de povestea și ambiția omului. Dacă aș avea 5% din ambiția lui, aș fi departe tare. Documentarul este extraordinar de bine făcut și, deși e vorba de un sport nou pentru mine, m-a ținut cu ochii de televizor aproape 2 ore.

Despre Tommy Caldwell, un alpinist profesionist și povestea lui în încercarea de a cuceri cea mai dificilă “rocă” din State, 900 de metri de perete vertical!


PS: ați văzut că Netflix ne arată acum top 10 filme/seriale? Se schimbă zilnic, este per țară (deci noi vedem top România) și a fost anunțat zilele astea de Netlix.

18 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.