Mi-am asigurat apartamentul dar tipa m-a pus pe gânduri

Mergând pe principiu că e mai bine mai târziu decât niciodată, mi-am asigurat apartamentul. Asigurarea e obligatorie și-ți garantează despăgubiri de până la 20 de mii de euro în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren, sau cel puțin așa ar trebui.

La noi (în Brașov) n-avem treabă cu inundațiile sau cu alunecările de teren însă un cutremur ar putea să radă “un-doi” jumătate de oraș. Deci practic polița obligatorie îmi asigură apartamentul doar în caz de cutremur și în limita a 20 de mii de euro, bani care-s prea puțini ca să-mi cumpăr altă locuință în caz de nenorocire. La care mai pui că eu vroiam să-mi asigur bunurile și în caz de incendiu, de exemplu.

[alert type=”success” close=”true”](P) Cel mai bun credit de nevoi personale din România[/alert]

Așa ca mi-am făcut și poliță facultativă. În total m-a costat aproape 180 de lei pentru o asigurare valabilă un an, deloc mult pentru ce oferă. Ar trebui ca acum să fiu liniștit pentru că am apartamentul asigurat la 40 de mii de euro (apartament cu două camere) în caz de cutremur dar și alte riscuri: incendiu, explozie, scurgeri de apă sau furt. Zic “ar trebui” pentru că nu sunt atât de sigur că polița îți și oferă ceea ce promite.

Știți ce e mai mișto? Înainte să semnez actele, o întreb pe tipa de la ghișeu: “Câtă încredere ar trebui să-mi ofere polița”, și-mi spune “Sincer, nu foarte multă. În caz de cutremur în Brașov, cu jumătate din locuințe afectate serios, nu cred să fie în stare vreun asigurator să plătească daunele. Astea sunt mai degrabă așa, în caz că se sparge vreo țeavă ceva și aveți cheltuieli prin casă de câteva sute de lei, poate o mie. Mai mult nu cred să vă despăgubească cineva.”


Acum că m-am liniștit de tot, voi cum sunteți, asigurați-neasigurați?

1 Shares:
9 comments
  1. Aia mi se pare dubios că nu se reînnoiește cumva automat. E aiurea, obligatorie dar nu foarte obligatorie, gen.

 1. Un pic prost informata colega de la asigurari. In Romania si in orice tara “dezvoltata” toate companiile de asigurare sunt obligate sa fie la randul lor reasigurate pentru riscurile pe care si le asuma. In proportie de 50 pana la 90 din politele pe care le emit. Din pacate nu pot da exemplu decat situatia din Japonia (stiu nu comparam Romania cu Japonia) acolo pagubele au fost platite prin reasigurare, nici macar Japonia nu a facut fata dezastrului. Iar despre puterea de despagubire a unei compani de asigurare trebuie sa iei in calcul si cate asigurari are incheiate pe teritoriul romaniei, ce grup “ii tine spatele”. In acest moment Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale SA (PAID) nu are suficienti bani in a acoperii un eventul dezastru la nivel national. PAID este format din 11 asiguratori iar din ei doar unul este suficient de puternic sa sustina ce a incheiat (pe barba lui). Concluzie pana iti pune un cutremur casuta la pamanat ai mult mai multe sanse ca un icendiu sau o explozie sa te trimita la prieteni. Iar daca banuti de asigurare au ajuns la o comanie fara “spate sau coloana vertebrala” si eu mi-as face griji. P.S. Ce companie ai ales?

  1. Imposibil să ne cumpărăm cu Japonia. De data asta am mers la ING că așa mi-a fost la îndemână. Eu credeam că ei semnează polița, în schimb e semnata de Uniqa. Recomanzi altceva? schimbam de la anul 🙂

   1. Uniqa in acest moment o duce ok. De 5 luni a inceput sa preia in asigurare cam tot ce prinde foarte agresiv. Un efect este o creste foarte mare de capital si posibilitatea de a atrage investitori dar cu mukte polite pe bani putini apar si daune. O expansiune foarte agresiva si rapida nu te lasa sa testezi eventualele pierderi si este apriape imposibil sa determini ce grad de risc ai. Poti da in reasigurare politele mari dar cele marunte te omoara. Uniqa a preluat cam tot ce a picat pe RCA din Astra, un segment poarte pagubos care in ultimi 10 ani nu a adus decat pierderi pentru asiguratori. O sa ma intrebati dar daca pierd bani de ce mai fac? Pai daca domnul Popescu face RCA ul din proprie initiativa cosilierului ii este foarte usor sa vanda si alte tipuri de asigurari mai profitabile. Clientul este mult mai usor de convins daca deja stie ca acolo are si polita la masina, merge si la casa, merge si la sanatate, etc. Riscul vine cand dai multe RCA uri si consilieri tai nu vand suficient pe langa sa acoperi ce dai in gaura pe RCA. Iar acuma sa iti raspund la intrebare. Este ok uniqa, sunt alti mai ok? Da. Merita sa platesc 20 lei in plus pentru un alt asigurator mai bun ?. Nu stiu tine de asteptarile pe care le ai.

 2. Polita de asigurare e bazata pe imaprtirea riscului,cu cat mai multi,cu atata se imparte riscul mai eficient,dar …. aici e problema! daca v a fii un cutremur in Brasov,vor cadea multe blocuri vechi,iar daca toti sunt asigurati,iar societatea nu mai are de unde sa scoata bani (fondul fiind terminat) ,va intra in insolventa si va anula platile! Asta inseamna ori ca nu veti primi nimic,ori ca nu veti primi suma de 20.000 ci poate 2000/3000/ 12.000… nu se stie!

  deci e cel mai bine sa fie cat mai multi asigurati in zona aceea :),e bine sa iti intrebi vecinii 🙂 si e cel mai bine sa te asigur la O FIRMA MARE DE ASIGURARI,de exemplu GENERALI , ING etc astia au fondul mare caci lucreaza si international :),deci da,merita riscul sa te duci la un asigurator mai mare.

  succes si sper sa nu fie cazul de despagubiri vreodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.