Balonul de aur din 2015: (probabil) Leo Messi

Messi, Ronaldo și Neymar se luptă pentru Balonul de Aur din 2015, trofeu acordat celui mai în formă fotbalist al anului. Lista formată din cei trei se va reduce la un singur nume în gala transmisă în direct de Eurosport, luni, 11 Ianuarie de la ora 19:30, și Messi e favorit.

Probabil câștigător al trofeului

Are 28 de ani, a înscris 52 de goluri în 2015 și a pasat decisiv în 26 de rânduri pentru Barcelona și Argentina. A fost din nou cel mai important pion în echipă și a condus Barcelona spre câștigarea triplei: Champions League, La Liga și Cupa Regelui Spaniei.

Vorbim de un an 2015 în care toată lumea îi cânta prohodul Barcelonei, cu un Real aflat pe val la sfârșit de 2014 în timp ce catalanii îl pierduseră pe Xavi și nu putea transfera jucători. El este Lionel Messi și cel mai probabil luni va primi cea de-a cincea distincție a Balonului de Aur, cu siguranță cel mai râvnit trofeul individual din fotbal.

Am spus-o și o repet, premiul este unul care se limitează la performanțele individuale și nu ale echipei în care joacă, chiar dacă o strânsă legătură există. Nu poți câștiga dacă ai avut un an prost cu echipa (vezi Ronaldo), pe de altă parte nu poți avea atâtea goluri și pase de gol dacă coechipierii nu te ajută. E un cerc vicios.

Messi este un talent, unul pe care nu toți îl înțeleg. Este timid cu presa și se comportă atipic pentru o vedetă de calibrul lui. Nu are execuțiile lui Ronaldinho sau Neymar, și nici fizicul lui Cristiano, cu toate astea reușește să ducă fotbalul la un nivel pe care o să-l înțelegem poate mai bine doar după ce o să se retragă. Fotbalul se va schimba, din nou (tabelul arată titlurile europene majore de când Messi a debutat la BCN)

titluri-europe-messiUn raport ce arată pasele reușite și driblinguri în CHL din 2009 încoace.

statistici-europene

Neymar și Ronaldo

Sunt multe discuții aici. Unii spun că Neymar ar merita să câștige, alții că Ronaldo n-ar trebui să fie nici în top trei. Suarez?

Eu sunt de părere că Ronaldo nu a avut un an bun. Realizările personale nu s-au ridicat la nivelul anului trecut chiar dacă dpdv al cifrelor nu stă rău, reușitele lui în meciurile cu adevărat importante au fost slabe și rezultatele echipei dezastruoase în 2015 (mă folosesc de un grafic care face comparație cu Suarez)

grafic-ronaldo-suarez-reusite

Neymar e senzațional și probabil ar fi fenomenal dacă Messi nu ar fi în echipă. E important să fi vioara întâi într-o echipă și Neymar a arătat nu o dată că i se potrivește de minune rolul de star. Anul ăsta nu va fi el, dar i-aș acorda locul 2 dacă ar fi după mine. Sunt convins totuși de un lucru, nu vor trece mai mult de doi ani până când Neymar va fi încoronat cel mai bun din lume. Rămâne însă de văzut dacă va avea răbdare să atingă performanța asta cu Barcelona sau dacă o va face în altă parte.

Update: Lionel Messi! De cinci ori cel mai bun din lume. Mulțumesc. omule! 

messi-balon-aur

1 Shares:
2 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.