Brașov: Coresi a montat în zona de business tomberoane inteligente

Acum una-două săptămâni au apărut în zona Coresi Business Park niște tomberoane mari, solide și aparent inteligente. M-am interesat și am aflat că sunt dotate cu un compactor de gunoi pus în mișcare doar de energia solară.

Nu sunt neapărat o persoană curioasă, dar n-ai cum să treci pe lângă tomberonul ăsta și să nu te întrebi la ce-i folosește panoul ăla solar de deasupra. Are și un led care clipește acolo.

Am întrebat, am căutat pe net informații și am zis că n-ar fi rău să vă zic și vouă. Nu de alta dar mie îmi plac mult chestiile astea, le apreciez și vreau să le promovez.

Cu ce e diferit acest tomberon?

Pe numele lui Bigbelly (burtă mare) Smart Waste, tomberonul inteligent înmagazinează de la 5 la 8 ori mai mult gunoi decât un tomberon standard de aceeași capacitate, și asta doar datorită compactorului. Motorul acestuia din urmă este acționat de o baterie care se încarcă de la panoul solar aflat deasupra.

Practic în interior este un senzor ce urmărește permanent nivelul de gunoi. Atunci când este atins un anumit volum, senzorul declanșează compactorul și presează gunoiul. Ciclu se repetă până când nu mai e loc liber, moment în care senzorul transmite informația către aplicație și practic către omul care trebuie să golească tomberonul. Totul fără alimentare cu energie electrică suplimentară.

Are și un led pe care eu l-am prins doar verde. Când e roșu probabil este un alt indicator vizual că tomberonul e full.

Care sunt avantajele de a avea Bigbelly?

E clar că a costat destul de mult dacă e să compari cu ce-ai fi putut pune acolo. Avantaje? Totul trebuie gândit pe termen lung și la volum mare să fie mai ușor de înțeles. Gândiți-vă cum ar fi dacă Brașovul ar avea câteva sute, mii de astfel de tomberoane prin tot orașul.

Gunoi mai puțin dpdv volum. Mai puține drumuri către groapa de gunoi, eficientizarea muncii oamenilor pentru că nu mai verifici aiurea fiecare tomberon în parte dacă el e sau nu plin. Pe termen lung angajezi mai puțini oameni pe treaba asta. Poluare mai puțină șamd.

Vă invit să citiți și alte articole despre Brașov.


Cum vi se pare ideea? Lăsați-mi o părere în comentarii, mai jos.

Vă las cu un video fain ce descrie cum merge treaba. Altul aici.

26 Shares:
2 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.