Şi când te gândeşti că Parisul va găzdui nu mai puţin de 12 meciuri la EURO 2016

În Paris s-a dezlănţuit iadul pentru a doua oară în 2015. De data asta pagubele omeneşti sunt mult mai mari ţinând cont că sunt confirmate deja 128 de decese şi peste 180 de răniţi. E teroare pe străzi, e teroare în Europa. Şi cred că încă nu conştientizăm proporţiile dezastrului. Când te gândeşti că în nici şapte luni, Franţa va găzdui Campionatul European de fotbal şi că Parisul e un important pion în organizare parcă te cuprinde o oarecare stare de anxietate.

Vorbim de 24 de echipe naţionale ce urmează să desfăşoare nu mai puţin de 51 de meciuri pe parcursul unei luni. 12 meciuri vor fi doar în Paris. State de France, stadionul din Paris al naţionalei a fost foarte aproape de trei dintre exploziile de azinoapte, şi evident te pune pe gânduri ştiind că meciul de deschidere şi finala turneului se vor desfăşura acolo. Ce impact poate să aibă o astfel de tragedie asupra unui eveniment sportiv care ar trebui să aducă în Franţa câteva milioane de turişti? Este Franţa, în aceste condiţii, cea mai potrivită locaţie de desfăşurare a unui eveniment de o asemenea anvergură?

[alert type=”success” close=”true”]Citeşte şi: La eMAG Black Friday ţine doar o zi[/alert]

Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, urmează să găzduiască şi el şase meciuri la EURO, dintre care o semifinală. Ştiaţi că Marsilia este populat într-un procent de aproape 40% de musulmani şi că este considerat unul dintre cele mai periculoase zece oraşe din Europa?

Stai şi te gândeşti cum ai reacţiona într-un moment ca ăsta? Frica te-ar îndemna probabil să nu ieşi din camera de hotel până la decolarea avionului spre casă. Atunci când ieşi (că trebuie) o faci cu inima cât un purice uitându-te în stânga şi-n dreapta de parcă tu ai fi ăla care a făcut ceva greşit. Ceva de neînchipuit. Să sperăm că un alt atac nu va avea loc până pe 10 iunie când se va da startul Europeanului şi că o astfel de tragedie nu se va mai repeta. Problema e că amploarea evenimentului ar ajuta un posibil atac terorist să transforme totul într-o tragedie de proporţii globale.

Atacuri teroriste pot avea loc oriunde în Europa şi exemple am avut, dar Parisul şi Franţa par a fi acum în centrul atenţiei islamiştilor. Poate că mutarea EURO nu este o soluţie, nu ştiu. Dar ştiu că ar trebui luată în calcul. Franţa nu e sigură. Rămâne de văzut în ce măsură Europa este.

5 Shares:
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.