Sunt eficiente casele de marcat fără casier de la Auchan?

Lunile trecute, la Auchan, au apărut câteva case de marcat rapide. Un lucrător comercial scanează produsele din coș doar că încasarea o face un roboțel. Cei de la Auchan zic că în acest fel lucrurile merg mult mai repede pentru client.

A trecut deja ceva vreme și mă gândesc că ați testat și voi. Cum vi se pare?


Am văzut prima dată un astfel de sistem în Franța, doar că acolo lucrurile stăteau puțin altfel. Casele de marcat inteligente erau “nepăzite” de vreun lucrător comercial. Adică te duci frumos cu coșul plin, îl așezi pe bandă, scanezi produsele și plătești.

În acest fel, teoretic, magazinul economisește la capitolul personal în magazin. Casele de marcat pot fi mai apropiate și deci mai multe. Timpi mai scurți de execuție, cozi mai puține.

Sună ideal, doar că magazinul trebuie să-și asume un mic procent pentru pierderi, mergând pe ideea că nu toți vor fi 100% cinstiți la scanare.

În Cannes era un nene la ieșire care lua aleator un cumpărător, din când în când, și îi verifica cumpărăturile cu bonul de casă în mână. Cam ca la Metro.


Acum, ceea ce a făcut Auchan este undeva la mijloc. Un soi de struțo-cămilă, adaptat pentru patria hoților. Destul de așteptat de altfel.

Drept urmare, în magazin a trebuit să rămână o tanti care să scaneze produsele, după care trebuie să mergi singurel la un automat pentru efectuarea plății.

Chiar dacă povestea sună diferit, cred într-o oarecare eficiență pentru că punctele de plată sunt mai multe decât benzile pentru scanarea produselor. În acest fel măcar nu mai stai după tanti din față să-și verifice finanțele, mărunțișul sau să rupă tichetele de masă.


Vouă cum vi se pare?

case-rapide-auchan-brasov

3 Shares:
11 comments
 1. De cate ori trebuie sa cumpar ceva de la ei merg la casele rapide. Ca timp e ceva mai scurt ca toti se ingramadesc la casele normale.

  Trebuiau sa se inspire de la Carrefour (stiu ca era unul singur de proba in Bucuresti). Acolo iti scanezi singur produsele cu telefonul mobil si random iti verificau cateva produse la casa.

  Sa vedem cum sa mearga lucrurile la noi de sarbatori.

  1. Da, da. și eu tot doar la cele rapide merg. Fără probleme până acum.

   Auzisem de chestia de la Carrefour și în Brașov. Sigur nu e?

 2. Pai si care e avantajul in cazul de fata, acela ca stai la doua cozi?
  Consider ca, dupa scanarea produselor este mult mai rapid sa platesti contactless, de exemplu, decat sa mergi pana la robotelul ala, la care poti sta a alta coada. Nu mi se pare ceva wow.

  1. Păi măcar dacă ar plăti toți contactless. Ideal ar fi fost să nu fie om deloc acolo, să faci tu toată treaba, dar poate fi implementat în România?

 3. In Carrefour Baneasa sunt 4 case la care poti plati singur, insa o poti face doar cu cardul. Nici aici nu intrevad un avantaj, deoarece la coada tot stai, iar apoi, niciodata nu o sa te misti mai repede decat o casiera care doar asta face zilnic (doar daca nu esti la Cora). Avantaj client…zero. Doar magazinele castiga din asta, deoarece casa aia poate lucra 24/24 ore, 7/7 zile, fara sa aiba nevoie de liber sau concediu. Si culmea, lucreaza gratis.

  1. nu știam. interesant. E mare avantaj ca de obicei la casele alea nu merge toată lumea, deci mai liber. plus ca le poți face mai înghesuit, deci mai multe, ca nu ai nevoie de banda transportoare.

 4. Absolut de acord cu tine daca ne referim strict la casele dedicate cosurilor de mana, acum sa zicem ca e mai liber, dar ma gandeam la situatia in care vor fi majoritare casele alea, sa vezi tu cat timp “castigi” atunci cand te nimeresti in spatele unuia care are carutul (nu cos de mana) plin si care are doar doua viteze, incet si foarte incet. Sunt magazine care au targete de scanare a unui numar de produse intr-un anumit interval de timp, adica forteaza cumva casiera sa se miste mai repede, iar aici poate fi vorba de o strategie de reducere a timpului de asteptare la casa de marcat.

 5. Cu siguranta sunt eficiente, cel putin in Timisoara se vede diferenta, nu mai stai la coada ca inainte, cum ati observat si voi lumea tot la casele normale se duce, cine stie poate asta o sa fie viitorul, o chestie buna pe de o parte dar rea pe alta, alte persoane vor ramane fara locuri de munca…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.