Concurs: Voi reciclați plasticul? Eu nu, dar am un motiv bun să mă apuc

N-am de gând să vă mint: nu reciclez plasticul și poate ar trebui să fiu rușinat, dar nu știu de ce am impresia că nici tu nu o faci. Evident, nu e ok și treaba asta trebuie să se schimbe la un moment dat, doar să nu fie prea târziu.

De ce nu reciclăm?

Personal cred că împărțim vina cu autoritățile. Noi nu ne mobilizăm corespunzător în timp ce instituțiile statutului nu iau măsuri pentru a schimba mentalitatea populației. În toate țările civilizate se reciclează, oamenii aruncă gunoaiele în containere speciale pentru plastic, hârtie și gunoi alimentar.

În Brașov știu că încercaseră să pună tomberoane separate acum câțiva ani dar ideea a eșuat rapid din cauza lipsei unei campanii solide de informare a populației, așa că pubelele arată acum așa (sămbătă 12 Martie – cartier Tractorul din Brașov).

Oceanele vor avea mai mult plastic decât pește

Pe mine articolul ăsta m-a speriat. Practic discovery spune că până în 2050 oceanele vor avea mai mult plastic decât pește (vorbim de greutate). Sună ireal, nu?

Mai sunt doar vreo 30 de ani, deci nu vorbim doar de generațiile viitoare, ci și de a noastră. Pericolul este iminent și sincer cred că încă nu conștientizăm răul pe care îl facem direct sau indirect planetei.

Pentru mine știrea aș putea spune că a fost suficient cât să mă miște, să-mi dau seama poate mai mult decât oricând că trebuie să facem ceva. Rămâne de văzut în ce măsură vom avea autoritățile implicate în reciclarea plasticului. Îmi povestea un prieten zilele trecute cum că în Germania dacă îți iei un pet de Coca Cola din market trebuie să plătești 15 cenți în plus din cauza sticlei de plastic. Banii îi poți lua înapoi după ce duci petul la aparatul de reciclat.

Metoda cică dă roade și lumea se înghesuie să aducă sticlele de plastic spre reciclare. O chestie de genul ar fi bună și la noi.

'Dolphin Alert' was captured by Joao Vianna.
‘Dolphin Alert’ was captured by Joao Vianna.

Concurs

Ofer 4 sticle ECO Tupperware cadou, pentru toata familia (2 sticle mari si 2 mici). Pentru asta trebuie doar să-mi lași un comentariu mai jos încercând să răspunzi la întrebare. Dintre comentatori voi alege un câștigător până pe 21 martie:

Tu reciclezi sticlele de plastic? Dacă nu, atunci cum vezi lucrurile, ce crezi că ar trebui să se schimbe (din partea ta sau a altcuiva) pentru a face ceva înspre reciclarea plasticului?


Până atunci Tupperware România lansează o campanie de reciclare a sticlelor de plastic. Astfel puteți duce peturile de plastic la sediul distribuitorului Tupperware: în zilele de 19-20 martie în București și 22 martie în Constanța, Brașov (AZURIT: Strada Tâmpei nr. 8, între orele 12:00 – 20:00) și Brăila.

Ah, și pentru că sărbătorim și Ziua Mondială a Apei în 22 martie, oricine aduce 5 peturi și cumpără o sticlă ECO Tupperware, primește GRATUIT încă o sticlă.

Update: a fost o competiție acerbă și recunosc că a fost un concurs care m-a pus în mare dificultate încercând să aleg un câștigător. Cu toții sunteți meritorii însă voi merge pe mâna lui Alexandru Robert. Domnule, planeta îți mulțumește ție și comunității tale pentru încercarea de a recicla fiecare sticlă de plastic care nu mai e utilă în gospodărie. Spor la reciclat, tuturor!

sticlele-eco-tupperware

5 Shares:
28 comments
  1. Nu reciclez sticlele de plastic, probabil doar o campanie națională este cea care ar face cu adevărat diferența.

    1. Fiind intr-un oras maricel cred ca se poate daca vrei cu adevarat, dar la nivel national e intr-adevar alta poveste.

  2. Salut,
    Din pacate si eu fac parte din categoria celor care nu recicleaza,dar sa stii ca citind articolul m-a cam pus pe ganduri, oricum, cred ca e destul de greu sa ne mobilizam noi ca si popor la o chestie de genu,dar poate macar local s-ar putea face ceva, stiu ca Brasovul e cel mai “verde” oras din tara, ar fi frumos sa faca ceva si in privinta acestei probleme. Ideea de care zici tu ca s-a pus in practica in Germania, e buna, dar mi-aduce aminte de vremea cand duceam sticle de sticla la reciclat si imi luam o inghetata din bani aia,dar eram destul de mic. Oricum, un articol intersant. Keep up!
    P.S.: mai astept ceva articole legate de FM, asa cum ai promis 🙂

    1. Inteleg ca aparatul din Germania care face asta e destul de complex, gen citeste sticla si nu poti pune orice acolo. Iti da inapoi voucher si il poti folosi in continuare la cumparaturi.

      Avem nevoie si de municipalitate (sau de stat) sa miste ceva in privinta asta.

  3. Dupa cum spuneai si tu in articol, se incercase amplasarea de pubele categorizate. Vazand asta, am incercat si eu pe cat posibil sa sortez “ce duc eu din casa”. Mare dezamagirea a fost cand am iesit la o gura de aer si ma indreptam spre locul de intalnire obisnuit cu ceilalti prieteni, care automat ma ducea pe langa pubelele se gunoi si vazut o masina Urban care lua toate pubelele ai le rasturna in aceeasi “troaca”. Adica eu incerc sa fac un bine si altii isi baga picioarele in munca mea? De atunci nu mai incerc pana nu se pune ceva la punct.
    Stii cum e vorba aia, “schimbarea incepe cu tine”, nu si in cazul asta.

  4. In Romania mai avem foarte mult de invatat pana sa ajungem sa reciclam macar 50% din gunoiul produs. Nu ar fii foarte greu si cum ai spus si tu jumatate din vina o au si autoritatile. Dau exemplu Austria, Ungaria (de Germania nici nu are rost sa vorbim) unde in magazine ca Lidl, Penny etc sunt colectoare de sticla, pet-uri si daca le returnezi primesti un bon consumabil in magazin (in majoritatea magazinelor, unele dau si bani). Pe langa asta, containerele de gunoi sunt clasificate si separate intre hartie/sticle/plastic/resturi de mancare si oamenii sunt constienti ca fiecare pet de plastic conteaza in scopul reciclarii!

  5. Pentru mine a recicla a devenit ceva normal de vreo 3 ani de cand am venit in Germania prima data, si da e 25 centi orice tip de bidon de plastic ( pe care ii platesti si pe care il primesti inapoi daca duci sticlele la un aparat al lor ( din curtea fiecarui magazin ) ) Ideea nu e rea ca pana la urma ajung sa imi permit sa beau apa Vittel cu doar 50 centi, adica pretul unei oricare apa minerala romaneasca ( Dorna era 2,5 lei cand am plecat din tara ). Dar pe de alta parte cand am intrat intr-o zona special amenajata pentru gunoi ( frate zici ca intri la puscarie, are cantar la intrare sa vada daca iesi mai “gras” si in acel moment usa nu se mai deschide ) Ah si sa nu uit, au si o camera de supraveghere, ca poate nu pui unde trebuie sticla de culoare alba si poate te duce gandul sa arunci resturile de mancare, la carton. Si din ce imi spune persoana la care am venit aici, amenda e peste 500 de euro, Sau asa era acu 5 ani cand o colega de-a ei de munca a trebuit sa si plateasca asa ceva. Si deci da colectez gunoiul pentru ca sincer imi e frica si de amenzile lor si poate ca o sa imi intre in reflex. Am incercat ceva de genul sa fac cu uleiul reciclat dupa prajire ( in Romania ), dar nu am gasit un centru de colectare. Si asa am revenit la metoda clasica, scurgerea de la chiuveta.
    E trist ce se intampla, e trist ca nu putem sa ne educam si sa ne facem viata mai usoara, poate prin sistemul asta de reciclare, ar mai tine preturile mai jos la toate, dar absolut toate produsele ( O bere comparativ la calitate cu Ciucas, e 1,5 RON, pentru ca restul sunt pretul sticlei, care ii recuperezi. Ce e dureros, si nu stiu ce se poate face e ca, Companiile mari isi muta fabricile poluante din tarile de origine, undeva in Est ( Romania, Belarus…) Si in tarile mama, investesc in Fabrici de reciclare ( Cauta Kronospan Sandebeck si vezi ce investii au facut in liniile de reciclare a lemnului din mobila veche, si ce fabrica e de fapt la Brasov, de unde provine ea. Si dupa o scurta cercetare banii investiti sunt veniti in majoritate de la UE, si deci de la noi, ca suntem si noi platitori la fondurile astea.

    1. Wow, nice comment Alex.

      Nu stiam de partea cu cantaritul si amenzile mari la pubelele de gunoi desi cred ca e singura solutie pentru o astfel de schimbare de atitudine, schimbare de care avem nevoie daca vrem sa schimbam ceva.

      Nu e usor sa reciclezi, adica na, trebuie sa arati putina vointa si sa depui ceva efort, dar efortul trebuie facut de ambele parti: noi si statul.

  6. Cred ca foarte multa lume ar arunca gunoiul selectiv daca intradevar s-ar recicla. Si eu aruncam selectiv pana in momentul in care am vazut ca se ducea gunoiul la gramada in aceeasi masina. La intrebarea mea “de ce mai exista pubele separate?” mi s-a raspuns “ca sa se obisnuiasca oamenii sa arunce separat. Acum nu mai exista aceste pubele separat. Am incercat sa reciclez sticla cand am facut curat in beci (multe sticle) si raspunsul a fost acelasi la mai multe firme “nu primim sticla pentru ca nu exista nici o firma care sa o preia si sa o prelucreze”. Toate firmele s-au desfintat.

    1. da, e a doua oara cand aud asta: “am vazut ca se ducea gunoiul la gramada in aceeasi masina” si asta chiar mi se pare bataie de joc. Adica eu si daca ma chinui (pentru ca fara ajutorul statului ma chinui) sa reciclez ei isi bat joc de munca mea?!

  7. Noi de cand ne-am mutat in Olanda ne-am invatat sa reciclam. Avem gunoi menajer, plastic sticla (pe sortimente), hartie (chiar azi a fost zi de hartie) si gunoi verde (resturi alimentare). De toate te anunta aplicatia primarie. Probabil daca nu exista infrastructura bine pusa la punct si eu statea pe ganduri. Dar asa merita. Vorbimd de plastic…el se aduna frumos in sacii speciali pusi de dispozitie de primarie in supermaket-urile mari. Iti iei de cate role de saci crezi ca o sa ai nevoie in urmatoarea luna.

    1. Inteleg ca primaria are o aplicatie pe mobil care te anunta ori de cate ori au o actiune de genul (chiar daca e un obicei)?

      1. Nu e o actiune. E o obligatie a ta cetateanu sa faci asta. Ei doar te ajuta sa iti amintesti cand trebuie sa faci asta.

  8. Din pacate, eu, ma numar printre cei care nu recicleaza si nu o fac ca nu as avea unde, insa din lipsa de timp pun totul la un loc fara sa arunc gunoiul selectiv si il las la ghena. O schimbare ar fii nevoie si din partea noastra cat si din partea autoritatilor. Pe noi ar trebui sa ne afecteze doar simplu fapt ca acel documentar nu se refere la un anumit numar … Se referea la gunoaie in kilograme … Imaginativa ce inseamna sa avem mai multe gunoaie ca si pesti (in greutate). Iar pe cealalta parte , autoritatile ar trebui sa vina cu o initiativa si o campanie de lunga durata care sa faca oameni sa isi sacrifice din timpul lor pentru acest lucru (aici ma refer la cei care lucreaza si nu au timp absolut deloc, nu la cei care stau acasa pe canapea cu telecomanda si doza de bere sau revista in mana si pierd timpul degeaba). In rest … Daca nu avem vointa de a ne salva planeta, noi insine … atunci ce asteptari sa avem de la altii, nu?

  9. Noi am inceput sa reciclam selectiv de mai bine de un an, de cand in parcarea de la Carrefour s-a instalat un container special, de genul celor care se gasesc in majoritatea magazinelor din tarile vestice (…si nu numai!). E un automat in care pui obiectul si recunoaste daca este din sticla, plastic sau este doza metalica. Pentru fiecare, pimesti cativa banuti, insa suma este infima. Spre exemplu, cu trei saci de PET-uri si unul de sticla/doze metalice primesti ceva de genul 4-5 lei. Poti alege sa incasezi banii respectivi, sub forma unui bon cu valabilitate de o luna, care poate fi cheltuit in magazin, fie sa donezi banii in contul Hospice. E clar ca suma obtinuta nu acopera nici macar cheltuiala cu caratul sacilor din Tractorul pana la Carrefour, insa ne-am obisnuit sa facem asta fara sa ne gandim la o “rasplata” 🙂 Noroc ca avem unde sa depozitam sacii 🙂
    PS – inainte de a exista automatul de la Carrefour, strangeam PET-urile de apa minerala pentru domnul care ne aprovizioneaza saptamanal cu lapte, deci tot un fel de reciclare. Starngem si hartie, pe care o “donam” efectiv centrelor de reciclare – pentru ca, la fel, uma primita este infima.

    1. Oh wow, nu stiam de containerul ala. E fix in parcare? Eu de depozitat oi depozita, dar cu ce-i car frecvent pana acolo tinand cont ca n-am masina?! 🙂 Unde vroiam eu sa ajung.. avem nevoie de mai multe astfel de exemple pentru ca “cu o floare nu se face primavara”

      1. In parcare, in capatul dinspre Media Galaxy. Si e pacat ca automate de genul ala nu sunt la fiecare super si hypermaket 🙁

  10. Noi am inceput sa reciclam selectiv de ceva timp,avem un container special pentru PET-uri atat acasa cat si la locul de munca, vin masini diferite si ridica containerul de PET-uri In primul rand cred ca mentalitatea concetatenilor trebuie schimbata, suntem responsabili ce vom lasa nepotilor nostri

  11. Eu reciclez. Încă stau cu părinții, iar mama mea mereu m-a încurajat spre economie și refolosirea obiectelor. De obicei sticlele de plastic le oferim oamenilor care au nevoie ( pentru lapte, vin etc.) , dar cele care parcă nu se mai pot folosi le reciclăm. De asemenea noi păstrăm borcanele și le oferim producătorilor de miere din piață.( uneori primim și un barcan cu miere)
    Nimic nu trebuie pierdut.
    O zi bună

    1. Felicitări! Mă bucur să văd că există lume care gândește așa, chiar dacă e mult de muncă și cu cei tineri. Recunosc, aici am mult de învățat chiar și eu.

  12. Eu am de câțiva ani un coș de gunoi pentru gunoiul de toată ziua și unul pentru pet-uri. Se adună tare multe…

    Adun dopurile de la sticle pentru că îmi place să fac tot felul de moci proiecte de tip DIY, deci se poate spune că le reciclez în… artă. Și mă gândesc să îmi cumpăr* o mașinărie care taie pet-urile în fire. Am văzut-o pe Facebook la cineva, cred că rezultatul e un fel de rafie cu care poți prinde foarte bine orice, că e foarte rezistent “firul” de plastic din pet.

    *sau chiar să îmi fac un astfel de “aparat”: https://youtu.be/cwPBVlhG-UI

  13. Bun articolul,eu reciclez impreuna cu familia, ba chiar ne am convins si vecinii de cartier,vecinii se ofera o data pe saptamana sa duca pe rand deseurile plastice la reciclare cu masina personala.
    Se poate daca se vrea….e vorba de educatie,intelegere….si mai presus de toate bun simt.
    P.S legat de concurs,am pus ochii pe astfel de sticle de mult timp! Dar mereu apar tot felul de cheltuieli, a r fi grozav sa castig :).
    Succes tuturor si nu uitati,educatia si informarea fac diferenta,indiferenta ucide,nu doar pe voi ,ci si ce e in jurul vostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.