În ce condiţii apeşi “I dislike this” pe youtube?

Fiecare video de pe youtube îţi oferă posibilitatea de a transmite feedback către cel care a creat conţinutul. Ai secţiune de comentarii, buton de like, buton de dislike şi unul de subscribe. Toate astea pentru a transmite într-un fel sau altul mesajul tău către uploader şi nu numai. Şi totuşi sunt momente în care nu înţeleg cum funcţionează butonul de dislike.

Spuneam aici că îmi petrec destul de multicel timp pe youtube. Ascult muzică şi urmăresc o serie de tipi care fac review-uri la chestii despre tehnologie. Unii dintre ei sunt super profi: au păreri pertinente, sunt foarte bine informaţi şi urcă video de o calitate superioară din toate punctele de vedere. Şi totuşi la fiecare video regăsesc voturi negative şi mă întreb care e logica.

Mă aştept ca la orice video să găsesc mai multe voturi decât comentarii, ceea ce se şi întâmplă, în special din raţiuni de comoditate. Apoi ai de ales: like sau dislike. Înţeleg ca un video să nu mulţumească pe toată lumea, dar cât de tare te poate deranja o treabă încât să-i transmiţi omului că ţie îţi displace rezultatul muncii lui?

Hai să luăm ca exemplu review-ul făcut de Brownlee (mai jos) pentru iPhone 6S. E clar că face o muncă senzaţională uitându-te la cifre: 2.9M subscribers, 1.5M vizualizări pe acest review, 8,6k de comentarii, 58k de like-uri. Printre toate astea are şi 1030 de dislike-uri. E clar că raportul likes/dislikes e unul foarte bun, deci sunt sigur că el nu se cramponează de acei 1k care au apăsat “i dislike this” dar eu tot sunt curios.

Hateri sau mesaje ascunse?

De ce ai apăsa butonul ăla? Hater? La cum văd eu lucrurile acum, butonul de dislike de pe youtube pare a fi mai mult un instrument preferat de hateri. Genul ăla de oameni care intră să dea dislike pe contul lui Justin Bieber doar pentru că e Bieber. Asta înainte ca măcar să asculte melodia.

Sau poate vor să transmită un mesaj, aşa cum se întâmplă în cazul lui “=3”. Acolo s-a schimbat gazda show-ului şi fanii încearcă să spună că schimbarea nu e pe placul lor şi că-l vor pe Ray înapoi. Sau pe Robby Motz. Numărul de dislike-uri spune clar asta pe fiecare video recent.

Revenind la cazul lui Brownlee: care e fază? Ce-mi scapă? Tu în ce condiţii apeşi butonul “I dislike this” pe youtube?

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.