Condusul va fi interzis de lege. Nu acum, dar abia aștept

Poate fi un subiect sensibil, dar să știți că indiferent de dorințele sau preferințele noastre, chestia asta se va întâmpla oricum. Mașinile vor fi electrice și se (ne) vor conduce singure.

Și știți ce e și mai interesant?

Că asta se va întâmpla mai repede decât credem.


California tocmai a aprobat (cred că sunt primii) noi reguli ce permit mașinilor fără șofer să meargă “nesupravegheate” pe șosele.

De notat că, până acum, mașinile autonome au parcurs kilometri sub supravegherea atentă a șoferului, care putea și trebuia să preia controlul volanului dacă apărea ceva neprevăzut. De azi lucrurile se schimbă. Un pas uriaș aș spune.


 

Nu sunt șofer și chestia asta nu o să-mi lipsească. Știu că majoritatea se vor plânge, dar mie îmi place să gândesc mai departe.

Vă dați seama cum ar fi ca toate mașinile să meargă controlat de computer și să aibă la bază un sistem (considerând că este perfect) precum Waze?

Ar fi GE-NI-AL!

Viteză constantă, fără frâne bruște, fără aglomerație -luând cel mai rapid traseu- și, cel mai important, fără evenimente. În tot acest timp, pasagerii frumos cu ochii în tabletă – poate vizionând un film. Am inclus aici și “șoferul” da?

Interiorul mașinilor poate va arăta altfel. De ce nu?! Până la urmă nu mai e nevoie de volan, schimbător și pedale.


Conform estimărilor, prin 2030 vom avea țări în care condusul să fie interzis de lege. Ceva de genul spune și Elon Musk.

Nu știu cum vedeți voi astea, dar eu abia aștept. Iar dacă aș avea bani, și mi-aș dori mașină, atunci ar fi cu siguranță Tesla.

3 Shares:
7 comments
  1. Da, e mersul logic. Nici eu nu mai am rabdare sa conduc. Ma plictiseste, nu ma incanta sa fiu atent mereu la drum.
    Ramane de vazut daca vom merge ca dronele sau tot pe drumuri. 🙂

  2. Eu prefer sa am control asupra celor 1000 de kg care le conduc. Am un sentiment tare neplacut legat de faptul ca ne dorim sa lasam tot in seama calculatoarelor. Terminator anyone ???

    1. eu înțeleg, dar știi că asta se întâmplă de ani, și e progresiv (i.e. ne lăsăm in baza calculatoarelor tot mai mult). Cat despre schimbare.. vor fi zeci de ani până la faza asta, deci suficient timp cât să digerăm ideea. plus ca totul se va face treptat, nu va fi impus de la o zi la alta.

  3. E interesanta ideea, insa daca vom renunta si la condus cu siguranta vom renunta si la alte multe chestii care ne plac in detrimentul unor roboti, atunci se va pune problema ce placeri vom mai avea in viata asta? Sau ce dificultati vom mai avea? Ce ne va mai pune la incercare avand in vedere ca totul va fi facut de roboti? Mi se pare ca devenim inutili ca specie dupa ce invatam robotii sa faca tot ce facem noi acum.

    1. E o discutie mai lunga aici, si cred ca voi veni cu un articol perioada urmatoare ca sa imi sustin ideea. treaba e ca asta cu robotii se intampla demult (nu de ieri, nu de maine) si ne fura din joburile noastre demult, si n-a mai murit nimeni.

      Sa-ti dau un exemplu: bancomatele. sunt niste roboti. a luat jobul a milioane de casieri. Si totusi e ok, nu?
      Ma rog, asta e un exemplu. ar fi sute de altele.

      Cat despre placerea de a conduce, n-as pleca de la premiza ca toti cei care conduc o fac din placere. Apoi, tine seama ca in viata tot timpul se echilibreaza balanta intr-un fel sau altul: dispare o placere, apare alta. Te plictisesti de o chestie, apare un nou hobby.

  4. Nu toti au placerea de a conduce, dar cu siguranta majoritatea o au. E total aiurea sa pui un calculator sa conduca, cu cat incercam sa ‘robotizam’ mai mult totul in jurul nostru cu atat devenim mai mult niste legume si mult mai dependeti de anumite sisteme automatizate care pot profita de noi.

    Nu stiu cat de perfect e waze, dar iti zic eu ca nu le stie pe toate, si pana la bunica sigur nu stie sa ma duca… sa nu mai vorbim de virusi sau patrunderea in computerul masini pt. a ne juca putin cu ‘prietenii nostri’, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.