De fiecare dată când Samsung anunță un nou telefon eu sunt printre primii care se entuziasmează. Galaxy S5 a dezamăgit pe piața mondială dar de data asta am știut că Samsung a schimbat exact acolo unde suferea cel mai tare: a venit cu un touchwiz mai prietenos și cu un design premium. Folosesc S6-le de mai bine de o lună și sunt în general mulțumit.
N-am de gând să fac un review clasic, acum la mai bine de 3 luni de la lansare, dar vreau să transpun în continuare experiența mea cu device-ul în două trei fraze.
Impresii despre hardware
Am ales Galaxy S6 în defavoarea Edge-ului din două motive: prețul și senzația pe care ți-o oferă telefonul când îl ții în mână. Edge-ul mi-ar fi scos din buzunar încă o sută de euro cumva nejustificat ținând cont că singura diferență ar fi fost frumusețea de ecranul curbat cu care vine dotat. În plus muchiile sunt prea ascuțite pe Edge ceea ce îl face un telefon mult prea dificil de ținut în mână. Din experiență va spun că nici foarte subțire nu este ok.
Asta nu înseamnă că S6-le este mult diferit. Acoperit cu sticlă și pe spate, telefonul arată superb și se simte foarte profi în mână. Aspectul premium vine și cu dezavantaje. Nu tu acces la baterie, nu tu card de memorie și, în plus, telefonul este probabil cel mai alunecos device pe care l-am folosit vreodată.
Limitarea accesului la baterie nu mă deranjează însă mi-ar fi plăcut ca la design să nu fi ales să-mi scoată camera câțiva milimetri în afara carcasei. Chiar dacă ar fi îngroșat puțin telefonul, ar fi fost o decizie mai bună să egaleze telefonul în grosime pe întreaga suprafață și să mărească cu 50% dimensiunea bateriei. Telefonul s-ar fi apropiat de telefonul perfect.
Din cauza camerei dar și a suprafeței lucioase de pe spate am ales să-mi iau o husă pentru protejarea telefonului. Am mers pe varianta desenată de Samsung pentru că îmi da impresia că urmărește la fix designul telefonului chiar dacă protejează doar camera, spatele și colțurile, marginile fiind în continuare expuse. Că tot am adus aminte de marginea de aluminiu care seamănă izbitor cu cea de la iphone. E de un aluminiu destul de moale care se deformează foarte ușor. Am deja două puncte cât un vârf de ac pentru că l-am atins de masă. Atins, nu lovit.
Ecranul este cu siguranță cel mai bun de pe orice device mobile și, acum sunt subiectiv, dar cred că S6 e cel mai frumos Android de pe piață.
Touchwiz
Așa cum a promis, Samsung a făcut o treabă destul de bună cu touchwiz-ul. În continuare nu se mișcă precum un android pur dar se văd progrese sănătoase în special la viteza de răspuns la accesarea dialerului și a agendei telefonului.
Mult mai puține aplicații îți sunt băgate pe gât de Samsung direct instalate pe telefon și TW-ul este desenat destul de simplist. Culorile vii au rămas de bază dar asta pentru mine nu a fost niciodată o problemă. Este primul Samsung care nu-mi “sugerează” din prima să-i instalez un launcher. Acum are propriul magazin de teme de unde am și instalat o temă care aduce a material design-ul de pe Lollipop.
Camera foto și bateria
Cel mai mare plus al telefonului rămâne camera foto. E de-a dreptul genială în condiții naturale de lumină, dar nu se mișcă rău nici în locuri mai puțin iluminate. Poze multe, ce-i drept editate, le găsiți pe contul meu de instagram. Marii review-eri spun că e cea mai bună cameră de pe Android, la mare bătaie cu cea de pe iphone 6 Plus. Ah, și încă un plus: cel mai bun feature este dubla apăsare pe butonul de home care funcționează ca shortcut pentru camera foto. Camera se deschide instantaneu chiar și dacă telefonul este cu ecranul închis.
Deși e dotat cu 3GB RAM widgetul de pe ecran îmi spune că memoria este în permanență undeva la peste 80% ocupanță și treaba asta mă sâcâie destul de tare. În plus, cu 4G-ul activ sunt momente în care telefonul se încălzește sănătos fără să folosesc jocuri sau aplicații solicitante.
Bateria reușește să mă țină undeva la 24 de ore cu wirelessul pornit. Trebuie să-l mai încarc o dată pe parcursul zilei dacă ies mult în afara ariei wirelessului și folosesc 4G-ul. Nu e cea mai bună baterie dar se poate încărca wireless și, de la încărcător, primește până la 50% baterie în doar 30 de minute. De siguranță mi-am luat și o baterie externă ca să fiu sigur că nu mă lasă de izbeliște în zilele în care stau mai mult timp plecat.
Telefonul perfect nu există, ideea este să-ți iei telefonul care te satisface cel mai bine din punct de vedere calitate preț. Piața îți oferă multe alternative.
1 comment