Unpopular opinion: fântâna din Piața Sfatului e urâtă

Și nu numai că eu cred asta, dar am și speranțe mari că fântâna va arăta cu totul diferit la un moment dat. Primăria ia în calcul remodelarea Pieței Sfatului.

Am dezbătut tema și cu colegii de muncă și bag de seamă că nu-s în asentiment cu majoritatea. Probabil ține de faptul că oamenii identifică cumva fântâna actuală cu imaginea pieței, și le e teamă că o față nouă ar spulbera tot farmecul centrului vechi.

Eu sunt de altă părere, dar poate și pentru că nu sunt genul care să se atașeze foarte tare de lucruri. În cazul de față cred că fântâna din Piața Sfatului e super plictisitoare și că a îmbătrânit urât, ca o mașină franceză. Ea a fost renovată de câteva ori, nu e chiar o căzătură, dar când văd ce fântâni faine sunt în lume n-am cum să nu visez că, undeva acolo, există acea gașcă de arhitecți care să transforme frumos punctul central al orașului. Nu trebuie să fie de sticlă și nici cu lumini și muzică ca în Barcelona, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie foarte convențională.

Noua fântână ar trebui să se integreze în peisajul vechi al orașului nostru, dar ar putea să fie atrăgătoare ochiului, atât. Fără să consider că vreo fântână din listă e potrivită orașului nostru, vă las aici o serie de fântâni faine din lume, să vă faceți o idee.


Cu ocazia asta vă anunț că primăria orașului dă startul unui concurs de arhitectură ce are ca scop reconfigurarea Pieței Sfatului. Zona va fi reamenajată după mai bine de 30 de ani.

Pe lângă fântână aș mai pune accentul pe spațiile verzi, în special arbori. Piață Sfatului și Republicii, de ce nu, au nevoie de verdeață și de umbră naturală. Aș mai pune niște bănci (poate și ele redesenate) și aș lucra la iluminarea clădirilor din jur. Pe lângă astea aș scoate din program Cerbul de Aur. Nu cred că există un concert de anvergura asta în România care să fie mai irelevant ca Cerbul de Aur.

Te invit să îți dai și tu cu părerea despre centrul orașului și ce trebuie îmbunătățit în formularul acesta pus la dispoziție de Primăria Brașov. Alte articole despre Brașov aici.

5 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.