Lumea fotbalului este pusă față în față cu fapte majore de corupție, și să nu credeți că se întâmplă doar în România. Se fură pe toate părțile și la orice nivel. Ultima e cu cei de la FIFA care sunt anchetati de FBI de câțiva ani buni pentru mită în toată treaba asta cu organizarea Campionatelor Mondiale din Rusia și Qatar.
Sunt motive destul de mari de neliniște pentru noi, ăștia mici care urmărim fiecare meci de fotbal cu gândul că totul e pe teren. Marketingul și banii din publicitate au un cuvânt greu de spus în deciziile care se iau la nivel de management. Ne place asta? Probabil că nu, dar trebuie să înțelegem că așa funcționează lucrurile.
În America de Sud jucătorii promițători aparțin firmelor, nu cluburilor. Cei de acolo doar așa reușesc să-i țină în țară câteva sezoane suplimentare pe jucători precum Tevez, Mascherano sau Neymar. Firma plătește salariul jucătorului, are cotă parte la transfer și putere de decizie: unde merge jucătorul, cu ce sponsor semnează, pe ce bani. Eu zic să nu ne mai mirăm că echipa națională a Braziliei este făcută de sponsori și nu de antrenor.

E dreptul nostru să facem gargară, dar cine ne ascultă? Ei știu că ne vom obișnui cu FCSB și cu stema aia urâtă atâta timp cât trofeele vin. La fel cum Barcelona va vinde în continuare milioane de tricouri chiar dacă fanii sunt acum revoltați că președintele Bartolomeu s-a pișat pe ea de istorie și a schimbat orientarea dungilor blau-grana pentru prima data în istoria de peste 100 de ani a clubului.
Și sincer nu știu dacă îmi păsa așa de mult. Oricum dimensiunea sportului e mai departe de ceea ce simt ultrasii. Lucruile se schimbă, mingea rămâne rotundă. Zic să ne concentrăm pe ceea ce putem noi schimba și să lăsăm pe alții să-și facă treburile, fie ele și murdare.
2 comments
ca o completare vizavi de scandalul fifa, pentru cei care se miră acum ar trebui să privească puțin în urmă. anul trecut era de notorietate faptul că platini vizează locul lui blatter (recent reales în fruntea fifa) și că între cei doi există multă aversiune. ca șef al uefa, platini i-a reproșat de multe ori globalizarea forțată (a se vedea turneul final din coreea, qatar-ul, africa) a acestui sport dictat de argumentul suprem: banul.
s-a discutat mult anul trecut despre turiștii suporteri agresați în brazilia și nici africa nu a fost prea sigură din acest punct de vedere.
în altă ordine de idei sigla stelei cea nouă dincolo de faptul că este oribilă, i-a adus un nou nume: fc simpson. 🙂 altfel, cred că barca se re-dunghează (știu că e forțată exprimarea) după modelul bayern care a evoluat atipic anul acesta în roșu-albastru dungi orizontale, ca pentru noul sezon să revină la alb-roșu, culorile consacrate. drept e că și vânzarea de tricouri aduce bănuți serioși la vistieria oricărui club mare.
Globalizarea poate ca nu ma deranjeaza atata timp cat se poate face in conditii decente. Uite UEFA tine mult la treaba cu “no to rasism” si imi place. Ca-n politica, pana la urma oricine ar fi acolo sus tot ar lua decizii care sa-i avantajeze si pe plan personal, fie el financiar sau nu.
Sigla Stelei e mai putin importanta. Multe echipe isi schimba stema doar ca nu in aceleasi conditii 🙂