De ce n-am putut fotografia panoul ăsta? Am nevoie de o explicație riguroasă

Zilele trecute am încercat să trag în poză un panou dintr-o stație RAT Brașov și n-am reușit. Am încercat din diferite poziții și unghiuri dar nimic, tot ce mi-a ieșit vedeți în pozele de mai jos. Curiozitatea mea este: de ce?

Panourile sunt realizate dintr-o multitudine de LED-uri de diferite culori și afișează programul autobuzelor pentru fiecare stație RAT din Brașov. Ideea e mișto, dar nu despre asta e vorba.

Problema e că nu pot surprinde cu telefonul textul transmis. Menționez că mesajul de pe panou se schimbă suficient de rar încât să reușesc să apăs butonul foto de pe ecranul telefonului. Și am un telefon care se laudă cu o cameră bună.


Am cititori mai tehnici care-mi pot explica de ce n-am reușit să fac o poză la afișaj? Dacă nu, atunci poate mă ajutați cu niște poze făcute de voi, poate cu un telefon mai șmecher 🙂

afisaj-led-panou-rat-brasov

afisaj-led-panou-rat-brasov-feature

6 Shares:
10 comments
 1. Foarte probabil acele leduri fac refresh (flickare) cu o frecventa mai mare decat timpul de expunere al fotografiei facute de tine. Astfel in poza prinzi si leduri stinse desi ochiu nu percepe stingerea.
  Poti experimenta poza cu timpi de expunere diferiti (la telefon daca maresti ISO scazi tmpul de expunere).
  Bafta

 2. Asta am patit si eu alaltaieri la un eveniment sportiv. Nu mi-au aparut deloc cifrele in imagine, desi faceam poze cu un DSLR. Foarte bizare unele afisaje de genul.

  1. Am dubii dacă telefonul meu poate sa tragă asa ceva în poză, dar DSLR-ul sigur poate. Treaba stă sigur în setări. Zicea cineva de modificarea ISO. să testezi 🙂

 3. Am incercat si eu ieri de curiozitate. Nu mergeeee, e mana necuratului, e vrajite, blestemateeeee!!!
  Sau am eu telefon praf…

  1. :)) da, nu mi-a ieșit nici mie deși am încercat și cu setări pe ISO manual și HDR (așa cum mi s-a recomandat)

 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Charlieplexing asta e una din metode de functionare a unei matrici de leduri. In mare ledurile se aprind pe rand. Avand timpul de expunere scurt, prinzi doar o parte din ce se afiseaza. Ochiul uman ar prinde unde la 30fps, de accea tu vezi display-ul de leduri ca o imagine si nu ca o insiruire de leduri aprinse unul cate unul sau in grupuri. De exemplu se spune ca pisica uitandu-se la TV, ar vedea mai mult o insuire de imagini decat un film continuu, ochiul de pisica avand un “refresh rate” mult mai mare decat ochiul uman. Continuand cu problema ta, incearca un timp de expunere mai MARE si ISO mai mic, asta daca ai un DSLR sau un bridge. Cu un telefon nu stiu cat de mult poti schimba setarile astea, poate doar sa incerci cu un program gen “Camera FV-5” pe Android.

  1. Mersi, Cristi! Un motiv în plus să faci blogging, înveți chestii utile 🙂

   Nu am DSLR, și la telefon nu pot modifica timpii de expunere din păcate.

 5. Azi am trecut printr-o statie ratb si mi-am amintit articolul asta. Eu am reusit foarte usor sa fotografiez acel panou 😀
  Pacat ca nu pot posta poza aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.