Mă folosesc de Google Maps să circul eficient cu autobuzul prin oraș

Avem acces la toată tehnologia asta mobilă și ar fi frumos să o și folosim inteligent. Cum ajung cel mai ușor dintr-un loc în altul? Ce autobuz să iau din x în y? Întrebări de genul ăsta n-ar trebui să le mai văd pe Facebook, chiar dacă sunteți pentru prima oară într-un oraș. Google Maps e mult prea pregătit să răspundă întrebărilor de genul ăsta.

Încă mai văd oameni cu telefon de ultimă generație ce-l folosesc doar pentru poze, apeluri și Whatsapp. Nu că ar fi greșit dar tehnologia e mai frumoasă de atât și trebuie să profităm.

Majoritatea celor care folosesc Google Maps o fac doar pe post de GPS. E pe toate sistemele de operare însă puțin știu că-ți poate spune și cum ajungi dintr-un loc în altul cu autobuzul. Cu detalii cu tot. Aplicația îți dă practic mură în gură unde e prima stație de bus (metrou sau tramvai), în ce autobuz trebuie să te urci și unde să cobori.

Am folosit genul ăsta de deplasare prin oraș foarte mult în Barcelona. Eram în punctul A, aveam în plan să vizităm punctul B și Maps ne-a îndrumat de fiecare dată cum trebuie. Chiar dacă a trebuit să schimbăm busul cu metroul, de exemplu.

Google Maps e mișto și dacă știi orașul foarte bine

Mai nou mă folosesc mult de Maps și prin Brașov.

Scenariu. Sunt în mall Coresi și vreau să ajung în centru, la Sergiana, să mă întâlnesc cu familia. N-aș lua taxiul pentru că e scump. Să merg pe jos nu se pune problema. Distanța e mare și eu trebuie să ajung relativ repede.

Intru în aplicație, scriu destinația și selectez opțiunea pentru transportul în comun. Automat îmi sunt afișate câteva variante de a ajunge la locație (vezi prima imagine de mai jos). Cea mai rapidă este afișată tot timpul prima. Trebuie să plec la 21:02 ca să ajung în stație la 21:07. Mă urc în 7 și merg patru stații. Mă urc apoi în 16 și ajung la destinație la 21:28.

Am vorbit cu familia și am comunicat ora la care voi fi în oraș. Am ajuns la timp. 🙂

Avantaje:

 • nu mai intru pe site-ul ratbv să verific fiecare linie în parte, cu timpii de rigoare;
 • aplicația face niște legături pe care altfel poate nu le-aș face. Nu m-aș fi gândit să iau 7-le și apoi 16-le și aparent era varianta cea mai rapidă.
 • știu ora de plecare. Știu cu o precizie bună când o să ajung la destinație.
 • simplu și rapid;

Dezavantaj:

 • Dacă site-ul ratbv nu e bine pus la punct informațiile pot fi ușor eronate când vine vorba de timpi;
 • Calculul prețului este făcut eronat. Maps nu știe că poți folosi același bilet timp de 50 de minute;

Dezavantajele nu sunt atât de mari dacă ești din Brașov, dar dacă ești nou în oraș te poate deruta.


Traseele pe care le fac frecvent le știu foarte bine în Brașov și totuși Google Maps îmi este de super ajutor. Vă provoc să încercați și să reveniți cu păreri.

20 Shares:
3 comments
 1. Foarte utila informatia Alex. Nu stiam ca au actualizat asa de bine partea de transport in comun. Daca RATBv se tine de orar, ai putea ajunge chiar decent de repede oriunde in oras pentru ca unele curse se sincronizeaza.

  Sunt curios daca atunci cand esti pe autobuz iti arata si la care statie esti. In State pe dropdown-ul acela cu buline, se lumina bulina aferenta statiei in care ajungeai … real-time, exact ca GPS-ul.

  1. Mă bucur că e utilă. Nu am observat treaba asta dar nici n-am fost atent.

   Sunt curios de feedback după ce o sa încerci să folosești.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.