Hai că am ajuns de câteva zile în țară și nu v-am spus cum a fost în Barcelona. Plecasem de la ideea că orașul este unul frumos, foarte călduros și destul de scump. După 8 zile în Barcelona aș putea spune că orașul nu este scump, nici foarte călduros dar al dracului de frumos.
N-am de gând să despart firul în patru și să vă spun ce și cum am făcut în fiecare zi că probabil nu ar citi nimeni, dar vă spun câteva impresii după prima vizită în capitala Cataluniei.
Vremea e făcută parcă pentru mine. Mi se tot spusese că în Spania o să mă topesc în plin august. Nu știu de ce, probabil de la umiditate dar căldura nu se simte la fel ca în România. 29 de grade și eu nu căutam umbra cu orice preț în miezul zilei. Umiditatea nu e ca în Grecia sau Sicilia unde aerul este irespirabil. Seara temperatura nu a scăzut sub 22 de grade și am putut sta lejer în scurți, lucru pe care nu-l pot face în Brașov nici în luna august.
Orașul e foarte colorat și plin de viață
Orașul vuiește de lume. Am citit că Barcelona este pe locul 4 în topul celor mai vizitate orașe ale Europei (după Londra, Paris și Istanbul) și că în perioada de vârf poate fi foarte aglomerat. Personal nu m-am simțit deranjat de asta. A fost într-adevăr foarte aglomerată La Rambla, strada lor principală. Acolo te simți puțin ca în tramvai. În rest noi ne-am luat bilete online și am sărit peste cozile de la intrarea în Sagrada sau Camp Nou.
Străzile sunt foarte curate, aliniate și cu niște blocuri care m-au marcat prin frumusețea fațadelor. Nu am văzut fațadă scorojită, dimpotrivă, toate păreau “proaspăt” desenate, colorate și ornamentate cu steaguri ale Cataluniei.
Am rămas suprins că în Barcelona sunt destul de mulți papagali. Da, orașul are papagali în loc de vrăbiuțe. I-am găsit în special în locurile unde erau mai mulți palmieri. Sunt verzi, cred că de dimensiunea unui peruș (poate mai mari) și destul de gălăgioși.
Plaja din Barcelona este foarte mișto pentru o plajă urbană. Defapt citisem anterior că, după unele surse, ar fi cea mai bună plajă urbană din lume. Plaja e cât se poate de curată pentru cât e de aglomerată (în special după-amiază). Partea nasoală e că, pe Barceloneta, zona lor principală, este plin de vânzători ambulanți. Am înțeles că problemă dispare dacă mergi mai la nord de Barceloneta, pe una din plajele mai puțin populare. Altfel e dotată cu toate cele necesare: dușuri la ieșire, toalete publice (destul de curate dotate cu săpun lichid și uscător cu aer cald) și salvamari.
Că și în Paris, lumea aleargă mult prin Barcelona. Pe străzi. Au și un sistem foarte bine pus la punct pentru biciclete și tot felul de vehicule pe 2-4 roți, cu sau fără motor. Am văzut de toate.
Prețurile în Barcelona
Prețurile sunt exact așa cum m-aș fi așteptat. Poate o idee mai jos. Nu o să compar cu ce avem în România dar știu că m-am încadrat în bugetul calculat de acasă fără probleme. Prețurile la mâncare sunt între 12-15 euro (de cuplu) la fast food și 25-35 la terasele de pe lângă plajă sau în restaurante mai micuțe. 9.95 euro pentru zece călătorii cu metroul, în timp ce poți da de la 1 euro (la negri) până la 4-5 euro pe un magnet de frigider.
Cel mai deplasat mi s-a părut prețul unui șezlong cu umbrelă pe Barceloneta care era 28 de euro pe zi. Prețul mi se pare exorbitant dar asta nu înseamnă că a fost șezlong liber în vreuna din zilele pe care le-am petrecut pe plajă. Ca o comparație, în Laganas Grecia, am dat 4-5 euro pentru aceeași treabă.
Am plătit 23 de euro (de persoană) pentru vizita de pe Camp Nou, 15 euro pentru un bilet în Sagrada Familla sau 8 euro pentru Park Guell. De fiecare dată a meritat fiecare cent.
Pregătiți pentru turiști
Mi-a plăcut cât de facilă este vizitarea orașului de către orice turist. Toate semnele importante erau notate în catalană, engleză și spaniolă. La aeroport am primit gratuit o hartă cu liniile metroului. Bilete ne-am luat din prima stație și de acolo le-am folosit atât pe tren, metrou cât și pe autobuz (sau tramvai). La terase e plin de asiatici și pakistanezi dar care știu suficientă engleză cât să te poți descurca cu o comandă.
Sunt multe de spus. Mai ofer lămuriri și răspund la întrebări în comentarii. Până atunci vă spun că orașul mi-a depășit orice așteptări și, evident, m-aș întoarce oricând.
6 comments
Ne poti spune te rog cum e cu zonele de acces pe acolo? Am vazut de exemplu ca un bilet de transport poate acoperi maxim 6 zone dintre care zona 1 e metroul. Ai idee care sunt celelalte 5 mijloace de transport ale lor?
Informatiile astea le-am gasit aici: http://www.metrobarcelona.es/en/prices.html
cand zici zone de acces la ce te referi?
Da, Barcelona e impartita pe zone si tariful pentru transport e in functie de asta, dar tot ce ai de vizitat este in zona 1. De la Tibidabo care e undeva pe deal la marginea orasului, pana la Barceloneta (plaja care e in partea cealalta).
Ne puteți recomanda un hotel pentru familiile cu copii?
eu am fost prin Airbnb.com dar va recomand sa mergeți prin booking.com. varietate mai mare și hoteluri în detrimentul unor apartamente ale localnicilor (evident, asta dacă experienta călătoriilor e mai mica)