Impresii după prima experiență cu airbnb (cazare în Barcelona)

Ieri m-am întors din Barcelona. Am avut 8 zile foarte frumoase într-un oraș care mi-a depășit toate așteptările. În ceea ce privește cazarea, eu am ales airbnb și cred că am făcut alegerea corectă. Dar haideți să vă spun mai multe.

Totul a început prin februarie când am început să caut locuri de cazare pentru august. Mereu fac asta din timp pentru că-mi permite să găsesc exact ceea ce vreau. Pe ultima sută de metri poți într-adevăr să prinzi oferte mai bune, dar varietatea locurilor de cazare scade dramatic.

Am ajuns la airbnb după ce am frunzărit puțin booking și am dat de prețuri peste 80 de euro pe noapte. Pentru cine nu știe, airbnb este un serviciu de gazdă și chirie. Funcționează ca booking.com doar că nu vorbim de hoteluri și camere de hotel ci de oameni simpli care își pun la dispoziție casa pentru cazare. Practic oricine, de oriunde, își poate lista pe airbnb casa, apartamentul, camera sau doar canapeaua din sufragerie pentru cei ce vin să le viziteze orașul.

Mă rog, serviciul este arhicunoscut la nivel global cu milioane de unități de cazare listate în special în Europa și State. La rezervare, banii îi ia arbnb iar gazda îi primește doar după prima ta zi de ședere. Așa ești liniștit că nimic nu se poate întâmpla cu cazarea. Deci țeapă nu prea poți să iei, deși sunt sigur că există și șmecheri.

Vacanță cu airbnb

Am căutat o cameră simplă, curată. Vroiam să fie într-o zonă bună. Aproape de mare dar tototdata să nu fie prea departe de centrul orașului. Vroiam să fie în apropierea unei guri de metrou și rămânea doar să sperăm că gazda va fi ok.

Am citit descrierea locatiei pentru clarificare, am văzut pozele și am citit zecile de comentarii pentru o imagine de ansamblu completă.

Ne-am cazat la Alejandro. Cameră cu balcon în cartierul El Born. 12-15 minute de mers lejer până la plajă și 10 minute de La Rambla. Gura de metrou era la 3 minute de mers. Baie și bucătărie complet utilată la dispoziția noastră.

Când am ajuns în Barcelona am luat legătura cu el pentru ultimele direcții și ne-am întâlnit la locație. Ne-a prezentat (mie și prietenei) camera, bucătăria și baia. Ne-a spus că e important să păstrăm curățenia și liniștea ca să nu avem probleme cu vecinii. Așa ne-a amintit cumva că nu suntem la hotel, deci regulile sunt ca acasă.

A rămas că dacă avem nevoie de ceva putem apela la el. De atunci până la finalul călătoriei când am predat cheile ne-am mai întâlnit de 3 ori pe hol. Ola, ola și cam atât. Discret și pot spune că mi-a plăcut teribil asta.

Revenind la oile noastre, camera arată că în poză (poate puțin rearanjata mobilă). Mare, aerisita și ordonată. Nu mi-a plăcut că ușa de la cameră nu se încuie și o secundă m-am temut pentru lucrurile de valoare dar am trecut peste. Tot ce a fost de valoare am lăsat într-un bagaj sub cheie. Problem solved.

Am primit prosoape și un soi de cearșaf cu care ne-am învelit (în Barcelona sunt 20-22 de grade noaptea în august dar eu sunt mai friguros) și a fost suficient. Am avut două băi la dispoziție. Una mică, de serviciu, localizată fix lângă camera noastră și cea principală unde era și cabina de duș.

Bucătăria e complet utilată. Aici văd eu un mare avantaj față de hotel. Noi ne-am luat un litru de lapte și o pungă de cereale și așa am scăpat de micul dejun.

Era curat și ordonat dar nu totul perfect. Alejandro spune că plătește pe cineva să facă curățenie de două ori pe săptămână. Acum vă spun sincer, nu e ca la hotel. Cel puțin aici nu a fost așa și mi se pare normal până la urmă. E o casă de om. Așa că poți găsi 2 vase în chiuvetă sau haine pe lângă mașina de spălat.

Gândește-te așa. Dacă ai avea un prieten în Barcelona și te-ai caza la el, cum te-ai simți? Ce pretenții ai avea? Dacă acolo poți sta, înseamnă că airbnb e pentru tine.

Câteva recomandări înainte de cazare prin airbnb

Mie mi-a plăcut experiența și dacă mă raportez la banii cheltuiți (~40 de euro pe noapte) atunci pot spune că sunt foarte mulțumit. Voi repeta!

Recomand să vă luați din timp. Căutați cazarea urmărind pozele, locația și comentariile celor care au vizitat locul înainte. Aș alege o cazare cu multe comentarii pentru că e clar că acolo este trafic mai mare și gazda a avut timp suficient să învețe din greșeli.

Atenție la politica de anulare. La unele ia doar airbnb comision în cazul anulării, la altele gazdele își iau toți banii indiferent dacă mergi sau nu.

Nu uitați să respectați regulile casei. E important să vă amintiți că sunteți în casa unui om și nu la un hotel unde totul este la discreție.

Poți (și recomand) să-ți faci cont pe airbnb chiar acum și să-ncepi să cauți unitatea de cazare care ție îți surâde cel mai tare. Nu e pentru oricine, nu e totul perfect, dar nici la hotel nu este!

13 Shares:
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.