Îmi încep al șaptelea sezon în Fantasy Premier League

Mai sunt 13 zile până la debutul noului sezon de Premier League și, o dată cu el avem și startul ediției de Fantasy Premier League. Competiția este propusă de FIFA în parteneriat cu liga profesionistă din Anglia și strânge anual peste 3 milioane de jucători din întreaga lume. După șase ani de experiență (pentru că e nevoie de așa ceva chiar și în domeniul fantastic) am reușit să obțin și cea mai bună clasare: locul 6879 din 3.5 milioane de useri anul trecut.

Ce-a fost a fost. Greul abia acum începe. O nouă echipă, noi provocări pentru al șaptelea sezon alături de Premier League.

Ce este Fantasy Premier League

Pentru cei care aud pentru prima dată despre FPL, încerc să va dau un indiciu: “Echipa fantastică”de la GSP sau Prosport de acum vreo 10-15 an sună cunoscut? Dacă nu, atunci vă spun eu câteva cuvinte, pentru că ideea e fix aceeași.

Totul e pe net. Îți faci cont aici, înființezi o echipă, după care primești un buget de 100M cu care trebuie să-ți formezi lotul de jucători. Lotul complet are 15 jucători din care obligatoriu fac parte 2 portari, 5 fundași, 5 mijlocași și 3 atacanți. Să alegi cei 15 jucători din lot nu este niciodată un task ușor. Jucătorii foarte buni sunt și scumpi așa că trebuie să inovezi și să alegi și jucători de la echipe mai mici a.î. să te poți încadra în buget. De aici tu alegi în fiecare etapă cei mai în formă 11 jucători care să te reprezinte pentru meciurile viitoare.

Aici vine partea interesantă. Jucătorii sunt reali, componenți ai echipelor din prima ligă a Angliei și vor puncta pentru tine în funcție de ceea ce fac ei pe teren. Pasa de gol, golul, cartonașe galbene și roșii, intervenții ale portarilor, toate aceste acțiuni aduc sau reduc din numărul de puncte ale jucătorilor tăi. Poți face transferuri, îți alegi căpitan la echipă, vicecapitan și toate astea sunt parte din tactica ta. Orice mutare poate fi norocoasă sau un adevărat eșec pentru rezultatul final.

Care e scopul

Jocul nu-ți aduce niciun câștig financiar așa că trebuie să găsești o altfel de motivație. Eu joc de câțiva ani împreună cu niște prieteni. Jocul permite să-ți creezi ligi private unde să-ți inviți prietenii să vezi cum performează. În plus eu văd în asta un motiv suplimentar să urmăresc meciurile de calitate din Premier League. Știi momentul ăla în care te duci să pui un bilet la pariuri doar că să îți găsești interes într-un anumit meci? Ceva de genul e și aici. Cel puțin pentru mine.

trofeul-premier-league

Sfaturi pentru un sezon reușit

1. Se spune că cea mai bună formulă de joc este 4-3-3 în fantasy. Fundașii sunt mai ieftini și mai ușor de acomodat într-un buget limitat la 100M. În general eu joc 4-3-3 sau 3-4-3. A doua tactică îmi place mai mult pentru că îmi dă voie să aduc un om în plus în mijloc doar că e foarte greu de găsit un echilibru pe jucătorii din mijloc. Nu vrei mijlocași ce joacă la închidere și care fac puține puncte, dar nici nu-ți poți permite doar jucători premium.

2. Gândește schimbările din timp. Ai un transfer gratuit pe etapă așa că idea ar fi să te încadrezi în acest transfer. De la al doilea vei fi depunctat cu 4 puncte pentru fiecare transfer suplimentar, și punctele se iau din ceea ce urmează să faci etapa viitoare așa că nu poți spune decât la finalul etapei dacă a meritat riscul. Eu urmăresc jocurile pe care le au echipele pentru următoarele 3-6 etape și aleg în consecință. Încerc să scap de cei cu meciuri grele și să-mi cumpăr de la echipele cu un parcurs favorabil. Pentru că meciurile ușoare, adesea aduc puncte multe.

3. Pentru atacanții și mijlocașii de prim rang nu există meciuri grele. Nu e nimic suprinzator să vezi 2 goluri de la Hazard într-un meci cu Manchester.

4. Folosește-ți wildcardul la timpul potrivit. Același lucru și pentru celelalte chips-uri pe care le ai la dispoziție doar o dată în sezon: “totul pentru atac”, “triplează căpitanul” și “impactul băncii de rezerve”. Wildcardul îți dă posibilitatea unui număr infinit de transferuri fără a fi depunctat. Ai unul în tur, și unul în retur.

Interesant e că chips-urile nu pot fi folosite în etapă în care ai folosit wildcardul. Probabil că momentul propice pentru a le folosi sunt etapele duble (vă explic în comentarii dacă sunteți curioși).

5. Fă-ți echipa săptămânal. Pentru un rezultat bun în competiție nu ar trebui să existe nici măcar o săptămână fără să-ți faci echipa. Durează minim 2 minute. E important să ai în teren cei mai în formă jucători, ceea ce nu este neapărat sinonim cu “cei mai scumpi jucători”.

Intră în Galaxy A!

Dacă vrei să intri în ligă introdu codul 166052-44591 în secțiunea League de pe site sau lasă-mi un comentariu și îți trimit eu invite. Anul trecut am fost 40 într-o ligă pe care am câștigat-o. Spor la joc!

 

1 Shares:
5 comments
  1. As vrea sa intru si eu intr-o liga de FPL, aparent codul din 2015 cred ca s-a schimbat . Ai avea cum sa ma ajuti ?! Multumesc.

    1. Încă n-am apucat să-mi fac echipa echipa de anul ăsta, cred că de aia nu merge încă. Încearcă please cu câteva zile înainte de competiție:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.