Ce-am învățat după vacanța în Zakynthos, Grecia

Era a doua mea ieșire din țară după ce, cu un an înainte, văzusem aproape întreaga Sicilie. Eram foarte curios de ce ne poate oferi Grecia în plus față de ce găsisem în sudul Italiei ținând cont că marea e aceeași, fauna și flora tot pe acolo.

Știam că nu vreau să merg pe continent ci pe o insulă, căutam apă cristalină și o stațiune care să ne ofere liniște dar să nu fie în mijlocul salbaticiei. Adică să găsești un loc liniștit și aerisit pentru plajă dar să existe și tumultul acela de noapte în caz că simțeam nevoia să ieșim la o băutură seara târziu.

navagio-zakynthos-excursie

Am ales un pachet de călătorie de 6 nopți pe insula Zakynthos cu autocarul îndrumați de Europa Travel. De ce Zakynthos? Răspunsul stă în poza de mai sus. A fost frumos, poate mai frumos decât mă așteptam dar să vă spun ce am învățat în cele 7 zile ale călătoriei.

Drumul cu autocarul e un calvar

Știam încă de la început că drumul va fi lung și anevoios dar partea financiară ne-a convins să încercăm. Diferența de 100-120 de euro de persoană în favoarea autocarului ne-a adus în plus probabil vreo 18 ore de drum. În total au fost 24 de ore de mers: vreo 3 până în București, încă 21 până în Laganas din care 1.5 ore pe ferryboat.

Partea bună e că am luat pastile de rău de mașină și aici nu au fost probleme (de obicei am) dar m-am chinuit cu lichide puține pentru că opririle erau rare și știam că nu pot fi eu persoana aia care oprește întregul autocar. Budele pe drum sunt majoritatea infecte, inclusiv pe teritoriul Greciei.

Alte probleme: aerul condiționat nu a funcționat la întoarcere și din Bulgaria am luat-o razna efectiv. Pe drum autocarul a avut doar două CD-uri cu muzică pe care le-am ascultat la nesfârșit, cu singura pauză pe perioada nopții când a rulat o comedie care i-a ținut ocupați pe cei treji. În plus mi-am dat seamă că moțăiala din poziția stând în fund nu e fun dacă nu ești pregătit cu perniță specială de susținere a gâtului (recomand să vă luați d-astea)

Diferența de bani pentru un drum cu avionul merită.

navagio-zakynthos-excursie-01

Excursiile opționale ar trebui să fie obligatorii

Am făcut trei excursii opționale și cred că fiecare dintre ele și-a meritat fiecare euro. Experiența pe insulă ar fi fost anostă fără să fi văzut din frumusețile pe care ți le oferă împrejurimile.

Am ales să facem turul insulei pe uscat cu autocarul împreună cu Elena, ghidul nostru de la agenție. Am văzut un măslin bătrân de 2000 de ani, fabrica de ulei de măsline a insulei și am făcut o oprire în satul vechi Volimes de unde am cumpărat niște ouzo pentru acasă. Insula este muntoasă (700 metri în punctul cel mai înalt) și plină de măslini, cu niște peisaje splendide. Navagio văzut de sus a fost cireașa de pe tort.

Am vrut să vedem și broasca țestoasă caretta-caretta așa că ne-am luat și o excursie până pe Marathonisi. Cei de acolo spuneau că în 15 euro îți garantează că te vei întâlni cu o broască țestoasă, în caz contrat aveau să returneze banii. Noi am văzut broscuța care era altfel destul de stresată, dar o experiență frumoasă.


Citește și alte articole de călătorie scrise de mine.


Preferata mea rămâne excursia la Navagio. Aici ajung zilnic câteva mii de turiști așa că plaja poate fi foarte aglomerată. Noi ne-am interesat puțin înainte și am luat o excursie cu o bărcuță mică din Zante în care am intrat 60 inși (față de 200 pe vasele mari). Fiind mai mici am fost și mai rapizi. Am ajuns cu minute bune înaintea puhoiului și am avut câteva momente liniștite pentru poze și admirarea priveliștii. Excursia a fost 25 de euro și a durat cu totul vreo 3 ore.

grecia-servire

Treaba cu serviciile nu este un mit

Am vrut să încercam chestii diferite așa că am schimbat des meniul și taverna unde am servit masa de prânz. De fiecare dată am fost primiți cu zâmbete pe buze și am primit ceva din partea casei. Oamenii ăia știu că trăiesc din turism și acest lucru se simte.

Auzisem vorbe înainte, dar Grecia chiar face diferența. Plaje mai bune, mai curate, mai aerisite. Oameni calzi și primitori. Liniște și condiții pentru un concediu frumos, departe de casă.

5 Shares:
6 comments
  1. aha! deci ai gustat din soarele zeilor! 😉 ai să te întorci! data viitoare îți recomand să mergi în grecia mai puțin turistică, în ceea ce numesc ei paradisul greciei: pelion. combinația e munte și mare, satele acelea micuțe plus bucătăria specifică te vor bucura.
    mylopothamos este mult mai frumoasă decât navagio, pe cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.