De ce Ios (Grecia) și cum să ajungi acolo

O săptămână deja de când am revenit la muncă după o frumoasă vacanță de două săptămâni petrecută în Grecia. Pentru că sunt câteva persoane care mi-au cerut mai multe detalii, am zis că poate n-ar fi rău să pun gândurile și pe “hârtie”, poate mai este vreunu curios ce n-a îndrăznit să mă abordeze.

Voi sparge toată treaba în trei articole mai mici: cum am ales Ios și cum poți ajunge, ce ne-a plăcut în Ios și ceva preturi. Un ultim articol va veni cu impresii despre Santorini, Atena și cât ne-a costat cu totul (mai schimb din mers dacă e nevoie).

‘Oare cum o fi să stai în vacanță două săptămâni, departe de casă?’

Așa a început totul. Voiam două săptămâni de concediu, dar parcă ar fi fost sec o săptămână plecați și una închiși în casă. Ideea era să facem asta și într-un buget decent, că altfel n-ar fi fost posibil oricum. Așa a venit la mână Grecia. Aproape, ieftin și frumos. Plajă multă și soare.

Pentru a evita monotonia voiam două insule. Instagramer fiind am visat dintotdeauna la Santorini, deci am bătut-o repede în cuie. Următoarea insulă trebuia, pentru simplitate, să fie destul de apropiată și mult mai ieftină (știind că Santorini este la celalalt pol).


Am decis repede că trebuie ceva din cadrul Cicladelor pentru că-s toate bine legate de ferryboat. Mykonos părea fix ce trebuie: plaje, orășele animate și case pictate în alb, dar prețurile cazărilor ne-au făcut să trecem mai departe.

Am eliminat ușor ușor insulele din jur: aia n-are plaje faine, aia e departe, aia e prea liniștită, aia e prea sălbatică… și am ajuns la Ios. Cazare ieftină, insulă cunoscută drept destinație preferată de tineri și cu plaje frumoase ușor accesibile.


O dată decise punctele finale, am început să rezolvăm cu “logistica”: drum, cazare și transferuri.

Cum ajungi în Ios

Eu sunt cu organizarea din timp. Drept urmare ne-am luat cu aproape un an înainte zborurul București – Atena și retur. E mult? O fi, dar fiecare cu fixurile lui.

Am decis să stăm o noapte în Atena (care s-a transformat în două – poveste mai lungă) și apoi cu ferryboat către Ios. Insula este mică, nu are aeroport, deci că ne place sau nu, aceasta este singura variantă. Sunt mai multe companii care te duc încolo, dar contează așa: de unde pleci și ce fel de ferry alegi.

Noi am ales să plecăm din portul Piraeus pentru că este mai mare și în oraș. De altfel și cazarea a fost undeva tot aproape de port.

Apoi ai de ales dintre cursa standard: undeva la ~39 euro ce face 7h30 și o cursă de viteză, cu un ferry puțin mai mic, pe la ~60 euro dar care parcurge distanța în doar 4h30. Am plătit mai mult și cred că am făcut bine. Înțeleg că există un mic risc ca pe baby ferry să anuleze băieții cursa în caz de furtuna serioasă pe mare, dar bănuiesc că vara sunt șanse spre zero să se întâmple asta oricum. Deci, fără griji.

Costul pe transport ar fi așa:

  • București – Atena: avion – 150 euro ( cu bagaj de cală și priority doar pentru o persoană)
  • Atena – Ios: ferry – 120 euro
    • prețurile în euro afișate pentru două persoane. Acum evident, ele pot varia probabil mult. Biletele au fost luate din timp, și la avion și la ferry.

Revin zilele următoare cu continuarea poveștii.

ios-grecia-imagini-1

ios-grecia-imagini-2

ios-grecia-imagini-3

3 Shares:
4 comments
  1. Am avut si eu o tentativa cu Grecia, anul trecut, dar pur si simplu ajungeam sa nu mai fac fata la treburile din tara, asa ca am dat skip atunci. Pe viitor e pe lista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.