iPhone e un statement chiar dacă Apple nu mai inovează demult cu telefonul său

Ieri au anunțat băieții widgets pe iPhone. Recunosc că am râs și orice utilizator de Android știe foarte bine de ce. Dacă iPhone-ul nu vine cu nimic inovator de ani, de ce vinde?

Sunt multe chestii care m-au ținut departe de iPhone de-a lungul timpului. Faptul că rulează pe un sistem de operare comunist, cu milioane de restricții mă deranjează. Lipsa posibilității de a desena un desktop așa cum vrei, management foarte slab al notificărilor (lol, abia recent au băgat un soi de nested notifications), lipsa unei tastaturi bune (Swiftkey încă suge pe iOS), lipsa widgets. Unde mai pui ca au cam trecut anii în care băleam la design-ul telefonului. Acum nu mai e cel mai frumos, nu mai e cel mai inovator, nu are cea mai bună cameră, dar are un preț de lux.

Ultima chestie interesantă, îndrăzneață pe care a făcut-o Apple pe iPhone în ultimii ani a fost să scoată jack-ul audio. De face unlock n-aș vrea să vorbesc, că-i o prostie. În afară de asta, au ales să meargă pe opțiunea sigură de ani de zile.

Și totuși vinde. De ce?

Pentru că este un statement. Să deții un iPhone spune ceva despre tine.

(În România) Să bei cafeaua la Starbucks e un statement. E o cafea de 13-15 lei pe care o găsești în alte locuri cu 8 lei. Dar e Starbucks.

Pe lângă asta, au reușit să facă o chestie tare, pe care trebuie să o apreciez: ecosistemul. Avem așa: iPad – de departe cea mai bună tabletă de pe piață; iWatch – singurul ceas inteligent care contează în realitate. Laptopurile lor nu-s rele deloc (și nici măcar foarte scumpe). Dacă ai, să zicem, două din produsele ăstea, telefonul tău trebuie să fie iPhone. Totul merge ca uns.

Ecosistemul este (poate) singurul motiv pentru care nici măcar nu concep să încerc alt browser, chiar dacă nu e neapărat că celelalte browsere nu pot face ce face și Chrome-ul. Poate chiar mai bine, nu?


Și nu în ultimul rând poziționarea Apple pe piață ca fiind un brand de lux. Singurul poate! Singurul care își păstrează valoarea și-și permite să scoată niște roți pentru PC de 700 de dolari.

30 Shares:
14 comments
 1. Din pacate s-a stricat in timp, la fel ca si laptopurile.

  De ce mai stau pe iPhone? Pentru ca este stabil si daca ai un laptop/tableta Apple te ajuta cand esti in ecosistem. Si pentru ca au lansat SE 2, altfel nu plateam pretul unui iPhone X 🙂 .

  1. SE 2 pare preferatul multora. Sau a românilor. Au lovit bine cu el.

   PS: asta cu stabil… eram destul de convins de asta, dar mai văd în stânga și-n drepta. Nu e invincibil.

   1. Clar nu este. Dar face o treaba buna. Problema este la laptop-uri si calculatoare, in afara de mac mini, pentru mine cel putin nu mai este altul care sa aiba un raport pret/calitate decent.

 2. Mai pe mine asta cu widget-uri ma face sa iau din nou in considerare switch-ul către IPhone. Pt mine a fost mereu un contraargument. La mine in Galaxy totul este customizat inclusiv ordinea setărilor din meniul de sus. La IPhone ma atrage: schimbarea (android de 8-9 ani… bored); faptul ca Apple se tine tare cu privacy indiferent cata presiune aplica guvernele; imi place fontul (stupid… stiu); estetica.

  S20 a scos oricum jack-ul de casti deci ca hardware nu ma mai încălzește asa tare. Notch-ul ala la iPhone tot e urat cu spume insa. 🤷‍♀️ Inca sunt nehotărâta. Si telefonul meu inca merge bine sooo 😂

  1. contra-argument cu widget-ul clar, suntem în aceeași barcă aici, și tu știi. Acum, nu te-ar deranja să n-ai “desktop”? Notch-ul e nasol și el, dar poate scapă de el pe iterațiile viitoare. Dacă iei, trebuie să fie neapărat ăla ultimu, cu ecran AMOLED, da? 🙂

   M-ar surprinde să te văd pe iOS, dar aș fi curios de feedback după vreme.

 3. Acum eu as spera ca sa ma pt juca cu widget-urile alea cat sa arate ca un desktop 😂 Sau nu e chiar asa? Tre sa bag un ochi la apple store sa ma joc cu el, dar nush daca am chef sa stau la cozi.

  Pe mine ma încurajează ca Ramona a ramas la iPhone si a gasit ok tranziția. Te anunț daca switch-ui :)) poate bag si un guest post 😉

  In momentul de fata singura opțiune de iPhone la care ma uit e 11 Pro (11 Ori sa aștept pana iese 12? 🤔 Contraargumente – notch, preț (!!), daca ma lasa sa fac backup in Google drive sau nu; lipsa 5G; ecran mai mic (am S8+); frustrarea, ma gândesc, de a nu sti pe unde sunt toate chestiile.

  M-am benoclat mult la S20 de curând dar ma super plictisește sa trec la alt Samsung care imi ia toaaaate treburile de pe un tel pe altul de parca nu s-a schimbat nimic 🙂 5G-ul e meh; sticla curbata – suntem pățiți amandoi. Camera tinde sa imi placa mai mult la iPhone.

  In concluzie nu știu 😂

  1. iPhone e încă telefonul ala care are toate, absolut toate aplicațiile pe ecran (poți doar să pe grupezi in foldere – prea puțin pentru mine). Ramonei ii place simplitatea cred, se plictisea de customizare (cred).

   Hincu guest post-ul. Oricand. Trafic spre zero, though 😂

  2. Luana, eu tocmai ca sa scam de toate customizarile de le android, am trecut pe iphone. si imi place. ajunsesem tot intr-o stare de plictis, cum sa mai organizez widgets, cum sa mai aranjez paginile, cum sa mai fac desktop ul ala sa arate mai bine…too many reasons to “worry” about. IOS mi-a dat o interfata simpla si minimalista de care aveam nevoie:))

 4. Nu am Apple din cauza limitării, mereu a fost si mereu o să fie sub libertatea oferită de Android. Androidul te lasă să faci cam ce vrei tu cu telefonul TAU. Și dacă e vorba de stabilitate, pai e simplu, e ca la orice firmă, merge cat apare un model nou, după te împiedică softul sa dai un telefon. Și aici androidul îți oferă posibilitatea și libertatea de a face ce vrei tu cu el.

 5. Tocmai ce mi s-a aprobat bugetul pentru 11 Pro, te las sa te joci cu el dacă ești cuminte 😂😂

 6. Nu am trecut pe iPhone tocmai pentru că momentan nu îmi oferă ce poate un telefon din seria Note. M-am obișnuit să-mi iau notițe, să desenez, sa fac screenshot-uri cu pen-ul.

  Mă oftică totuși treaba cu exclusivitatea pe iPhone a unor aplicații.

 7. iPhone se vinde pentru că s-a creat impresia că ar fi cel mai bun telefon, nu neapărat pentru că spune ceva despre cel care îl cumpără.

  PS: feed-ul RSS pentru blogul tău nu funcționează cum trebuie sau este inactiv. Am adăugat blogul pe Feedly mai înainte și nu îmi aduce cele mai recente articole pe care le-ai postat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.