Mai multe reacții pe facebook decât pe blog?

Marius observa zilele trecute faptul că lumea tinde să comenteze mai repede pe facebook decât să o facă în zona de comentarii a articolului share-uit. Atitudinea e cumva normală pentru cei mai puțin familiarizați cu fenomenul dar se întâmplă parcă tot mai des între bloggeri, și aici e puțin mai ciudat.

Comentarii pe blog vs comentarii pe facebook

Adesea am mai multe reacții pe facebook decât pe blog și cred că asta e o trăsătură comună în special blogurilor mici și mijlocii. Cititorii mei, în special prieteni, așteaptă linkul pe facebook după care decid dacă titlul e demn sau nu de click.

În cazul celor mari nu se întâmplă așa. Zoso și Radu de exemplu, cu un trafic zilnic cam cât am eu în jumătate de an, au strâns de-a lungul timpului un grup de cititori loiali care intră frecvent pe blog să vadă ce mai e nou, nu așteaptă neapărat ca linkul să apară pe facebook.

Interacțiunea te face vizibil în ziua respectivă dar partea proastă e că reacțiile de pe facebook se pierd în timp. Cauți pe google, ajungi pe blog, citești impresiile autorului dar vrei și reacțiile cititorilor, pentru că de cele mai multe ori ele reprezintă sarea și piperul articolul.

Fiecare comentariu lăsat pe blog e poate de două ori mai valoros decât unul lăsat pe o rețea de socializare.

Soluția ar putea veni de la Zuckerberg

Zuckerberg ne poate ajuta dar am o vagă impresie că nu-și dorește asta. Pe google plus, de exemplu, ai posibilitatea să închizi secțiunea de comentarii pe orice link share-uit. O astfel de schimbare ar fi de mare ajutor dar ar putea să transforme facebook-ul într-un agregator de știri și e clar că nu asta e direcția în care trebuie să meargă lucrurile.


În concluzie, dragi cititori, dacă aveți o părere, fie ea în acord sau în dezacord cu cele transmise de mine, lăsați un comentariu în josul paginii. Să știți că doar așa putem aduce iarna înapoi! #unițisalvăm 🙂

disable-comments-google=plus

2 Shares:
5 comments
  1. Eu am “lovit” un pic in cei din lumea blogosferei. Eu zic ca a listerii au si o comunitate de oameni care chiar comenteaza, pe cand noi… ne comentam, de cele mai multe ori, intre noi. Insa, o facem pe facebook, nu pe blog. Adica lucram pentru Zuckerberg.

    1. da, diferenta e clara: a-listeri vs noi ceilalti, si nu ma refer la trafic ci la comportamentul cititorilor.

      Lucram pentru Zuckerberg si-l si platim prin ads. 2in1 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.