Mâncarea indiană mi-a pus capac

Săptămâna asta a fost una de pomină, o săptămână ce nu va fi ușor uitată. Am început gustând dintr-o pralină cu durian, cel mai puturos fruct de pe planetă, și-am ajuns, mai târziu, să testez ceea ce indienii numesc mâncare. Dumnezeule mare!

N-a fost doar o decizie personală, cât mai degrabă una de grup la care m-am conformat. Știam că-s șanse să nu-mi placă mâncarea dar am zis să încerc. Încercasem curry în trecut la cantina din sat dar am considerat că verdictul ar trebui să vină după ce mănânc la un restaurant cu specific.

Rezultatul, îngrozitor!!

Prima impresie pleacă de la miros

Nici nu știu dacă are rost să zic de restaurant. Unde e sau cum arată cred că-i mai puțin important în momentul de față. Mâncarea este cea care mi-a dat la genunchi.


30 de grade la umbră. Grătarul sfârâie. Deși e prea cald, oamenii se simt bine. Muzică și voie bună. Un gras, pe la vreo 140 de kilograme în viu, cu păr pe spate cât n-au alții în cap, transpiră în pielea goală ca un bou în minutele dinaintea tăierii.

Ei, imaginați-vă acum că luați o bucată de carne și, înainte să o trântiți pe grătar, o treceți mintenaș peste pielea grăsanului. (închidem imaginația)


Carnea mea, mâncarea mea a avut gust și miros de transpirație. Una grea și puturoasă. Probabil curry. Dracu știe.

Goa pork vindaloo

Mi-am luat cea mai inofensivă mâncare dintre toți de la masă, sau cel puțin așa am crezut. Un soi de tocană cu porc, asezonat cu usturoi și ceva picanterie. Goa pork vindaloo, conform meniului descris mai jos.

N-am mâncat mai mult de două guri. Nu știu ce condimente au folosit și ce mănâncă indienii, dar știu că m-am trezit mestecând mai mult anason decât carne la un moment dat. Am renunțat la carne și-am încercat să atac orezul. Părea doar fiert în apă. Dar mirosea tot a șosete, deci pas.

Am trecut prin alte patru farfurii și-am dat doar de un model ce părea mâncabil. Zece inși la masă: trei n-am mâncat deloc, alți trei au mâncat din farfuria lor plus porțiile noastre, în timp ce restul s-au adaptat și-au mers pe ideea că foamea-i un bun bucătar, dar probabil nu vor mai încerca vreodată mâncare indiană.


Probabil că nu-i vina nimănui că nu mi-a plăcut mâncarea. Poate că nu sunt nici primul, nici ultimul care nu suportă mirosul de curry. Habar n-am, știu doar că dacă voi ieși din Europa mă voi gândi de zece ori la destinație și la ce voi putea mânca acolo. Indian – NU, chinezesc – nu, Japonez – meh.

un-soi-meniu-indian

1 Shares:
5 comments
  1. Chiar imi pare rau ca prima ta experienta cu mancare de acest fel a fost neplacuta :p insa din punctul meu de vedere, restaurantul in sine pare sa fi fost alegerea nepotrivita. Locuiesc in Londra, iar mancarea de aici este des influentata de zonele Asiatice, iar restaurantele autentice sunt la tot pasul. Majoritatea dishurilor incercate mi-au placut ( trebuie sa tii cont ca sunt o mare sclifosita cand bine vorba de a incercs feluri noi de mancare, cu tot felul de ingrediente exotice si asa mai departe). Eu zic sa ii mai dai o sansa, poate nu in Romania totusi :p si o alta sugestie, porcul nu e chiar atat de popular in India, mai mult in Goa, o parte sudica, asa ca iti sugerez sa incerci un dish facut din pui sau miel data viitoare;) ( Chicken Korma/Chicken Pasanda/Chicken Tikka Massala/Butter Chicken – sunt doar cateva dintre cele care sunt mai mild in ceea ce priveste gustul lor specific, condimentat.)

    1. Dacă voi mai încerca, va fi cu siguranță în străinătate. Problema e că acum sunt foarte sceptic și temător. Am ales porc tocmai ca să fie cât mai aproape de ce știu deja ca și gust, dar să aibă și puțin din tradițional.

      Care e treaba cu anasonul? E o chestie întâlnită la ei? M-a lovit cred ca mai puternic decât curry.

  2. Mancarea indiana e foarte buna doar sa ai parte de un fel de mancare bun.

    Primul lucru ciudat e ca ai ales porcu’. Nu cred ca am mancat ceva pe baza de porc de la indieni. Plus ca vad ca e pe baza de otet si usturoi deci imi imaginez savoarea.

    La restaurantul respectiv, preparatele indiene sunt pe la început dupa aperitive. Nu stiu daca asta e prea preparat indian. Curry-urile, sosuri de rosii+lapte de cocos+condimente specifice pe baza de pui sau miel sau creveti (tikka masala, butter chicken) sunt fff bune. Au gust de, well, curry si sunt cel putin un pic picante, de obicei e un sos cremos si destul de mult in care se scalda bucatile de pui care au fost marinate in prealabil. Pentru ca ai sosul asta gros, merge bine cu orez basmati (mie imi place fara alte condimente) sau lipie (naan care e moale si poate avea umpluturi gen usturoi sau branza; sau papadoom care e crocanta parca).

    Altfel mai sunt preparate doar pe baza de carne aromata si condimentata (pui, miel) plus orez, aka biryani la care poti sa iei un sos separat daca vrei.

    Daca suna delicios e pentru ca… Este super delicios. Cu Nicusan mergem cam de 2 ori pe luna la indian si cred ca e bucataria din care mancam cel mai mult excluzând mancarea europeana gen.

    Personal nu mi au plăcut in mod deosebit felurile de la restaurantul asta de care zici. Sosurile sunt prea uscate fata de ce ma asteptam și nu sunt deloc picante (la ce am mancat eu adica feluri nepicante ca defintie) desi trebuie sa fie un pic acolo pentru ca atfel nu prea simti gustul.

    TL; DR: curry de miel sau de pui.

    1. n-am avut o recomandare de la care să plec, și sunt convins că nu am plecat chiar cu dreptul la drum. Suna fain ce zici, dar problema rămâne: am testat/gustat alte patru farfurii. toate diferite. Doar una părea mâncabilă din păcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.