Zilele trecute am descoperit că, ceea ce odată era al patrulea cel mai mare lac din lume, a cam dispărut din peisaj. Micșorarea lacului la o asemenea scală a fost numită ca fiind una dintre cele mai grave dezastre ecologice ale planetei.
Aseară am văzut Before the flood, un documentar foarte mișto făcut de Leonardo diCaprio despre încălzirea globală. Gen, încotro se îndreaptă planeta și ce putem face să limităm dezastrul.
E un drum lung la care trebuie să punem umărul cu toții. E mai ușor pentru cei ce trăiesc în țări civilizate și cu o economie solidă, mai greu pentru ceilalți. Asta nu înseamnă ca nu putem face ceva.
Acum, nu-s eu cel mai eco, dar sunt conștient de faptul că încălzirea globală e reală și că efectele sunt nașpa, deja prezente peste tot în lume. Animale care încearcă să se adapteze mediului în continuă schimbare, specii care dispar complet și fenomene meteo extreme.
Eu aș trece urgent la mașini electrice. Aș interzice mașinile personale în centrul orașelor și m-aș folosi la maximum de puterea soarelui și a vântului pentru a produce electricitate.
Recomand să-l vedeți măcar așa, pentru cultura generală.
Revenind la Marea Aral. Video-ul ăsta arată încă o dată cum omul influențează mediul înconjurător în cele mai crude moduri cu putință. Și sunt prezentați doar ultimii 16 ani. În 2007 Marea Aral era redusă la doar 10% din dimensiunile din 1960.
Atunci sovieticii au decis ca, principalul râu care se vărsa în Marea Aral, să fie deviat pentru irigații.
1960 vs 2016.
By NASA.