Meciul dintre Pacquiao și Mayweather văzut prin ochii unui necunoscător

Astăzi dimineață m-am trezit pentru meciul secolului la box. Am făcut asta pentru că l-am considerat un eveniment care ține deja de cultură generală, mai departe de evenimentul sportiv în sine. Ca să înțelegeți, probabil că e unul din cele maximum cinci meciuri de box pe care le-am văzut după cele cu Rocky.

[pullquote align=”left”]Ca necunoscător nu poți aprecia stilul lui Floyd. Cel puțin nu în meciul de astăzi.[/pullquote]Niciunul dintre cele cinci nu a fost cu Mayweather sau Pacquiao așa că nu știam la ce să mă aștept. Nu aveam favorit. Am plecat de la premisa că îmi voi alege un preferat pe parcursul partidei.

Meciul a avut un ritm mai lent decât mă așteptam. Exact ca într-un meci echilibrat din fotbal unde miza e prea mare pentru a vedea fotbal de calitate. Echipa favorită nu vrea să riște prea mult pentru a nu fi prinsă pe contraatac în timp ce cealaltă, în stilul ei caracteristic, se apăra și caută momentul de slăbiciune pentru a lovi fulgerător. Filipinezul ofensiv, responsabil cu “posesia” și americanul gata să încaseze așteaptă liniștit să lovească decisiv. Nu s-a întâmplat. Meciul s-a lăsat fără goluri cu câștigătorul ales după loviturile de pedeapsă. Ca și în fotbal, țineam cu atacul.

Apoi, ca necunoscător nu poți aprecia stilul lui Floyd. Cel puțin nu în meciul de astăzi. Ca nepriceput știi o chestie: box egal pumni și astăzi Mayweather nu prea a dat. Eu sunt convins că boxul e mult mai mult de atât: defensivă, tactică, joc de glezne, eschive dar pe astea nu le vezi fără un ochi antrenat.

[pullquote align=”right”]Astăzi am fost fan Manny Pacquiao![/pullquote]Mayweather pare mai boxer. E atlet, mai înalt, mai bine sculptat. Pare mai degajat, cu garda destul de jos. Partea lui manelista transpiră puțin și în timpul meciului, e vorbăreț și instigă la luptă. Aroganța lui îmi place totuși.. până la un punct. Pe de altă parte filipinezul pare băiat cumsecade. Zâmbește și parcă nimic nu-l scoate din starea asta. Altfel înțeleg că mulți se așteptau la altceva de la el. Idol în țara sa, Pacquiao a obișnuit să lovească cu o cadență deosebită în serii succesive de pumni decisivi, ceea ce n-a reușit de multe ori cu Floyd.

Multe s-au scris, multe se vor scrie. Într-un final singurii câștigători sunt cei doi pugiliști și firmele care au de luat cotă parte din eveniment. Acolo sunt banii. Noi, restul, nu avem decât să scriem și să povestim despre măreția dată de cifre a acestui eveniment rar.

Manevrele sportive nu că s-au inventat în fotbal. Astăzi am fost fan Manny Pacquiao!

foto © ERIC JAMISON/ASSOCIATED PRESS

15 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.