În weekend au fost mai bine de 30 de grade la umbră în Sibiu. Oricât de mult mi-ar plăcea căldura, să te plimbi în plină zi pe străzile Sibiului nu este cea mai mare plăcere. Pentru liniște, inedit și, evident, puțină umbră am ales Muzeul Astra.
Plimbare ușoară prin muzeu
Muzeul Astra este undeva la marginea orașului Sibiu, așezat strategic departe de agitația urbană. Se întinde pe 96 de hectare și are peste 10 km de alei care leagă cele 300 de case tradiționale țărănești. În centrul atenției este lacul, o minunată oază ce găzduiește turiștii dornici să facă o plimbare cu barca pe lângă cele câteva rățuște foarte simpatice ce populează balta.
Se află în rezervația naturală “Dumbrava Sibiului” și este mai mare și mai liniștit decât Muzeul Satului din București pe care l-am vizitat anul trecut.
Marea majoritate a traseului este prin pădure, printre copacii care reușesc să țină aerul la un nivel respirabil chiar și în zilele caniculare ca cele din weekendul trecut. Casele sunt frumos întreținute, multe din ele cu flori proaspăt sădite și udate în ghivece care aduc un aport solid imaginii generale asupra vieții tradiționale țărănești.
În muzeu găsiți case din toate zonele României și ateliere meșteșugărești precum prelucrarea lemnului, olărit sau de țesătorie. Unele dintre ele erau închise pentru restaurare dar asta nu înseamnă că nu pot fi admirate de afară și pozate pentru colecția personală de acasă.
Accesul în locație și alte sfaturi
Prețul unui bilet de adult este de 17 lei dar vă garantez că vor fi bine cheltuiți. Noi am petrecut vreo trei ore și nu am reușit să vedem chiar tot până să ne lovească foamea.
Muzeul are suficient de multe cișmele cu apă proaspătă dar recomand să aveți la voi o sticlă goală pe care să o umpleți ori de câte ori e nevoie. De-a lungul traseului sunt presărate numeroase locuri de odină deci locuri suficiente pentru popas. Toalete?! Noi am văzut cel puțin trei.
Din Sibiu puteți ajunge cu autobuzul 13 (1.5 lei călătoria) care vă lasă fix în fața muzeului sau cu taxiul. O cursă din centru costă până în 15 lei.
Pro tip! Dacă veniți cu autobuzul achiziționați-vă din start bilete și pentru întors. Din zona muzeului din păcate nu este nicio casă/automat de bilete.
Vă las cu câteva poze grăitoare făcute cu al meu telefon mobil. Sper să vă placă 🙂
Articol înscris în concursul Thailanda, Te Iubesc! organizat de KLM România, în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans