Ei bine a venit momentul să spun cu voce tare: tocmai am văzut cel mai bun film din 2015. Mai sunt vreo două luni până la gala Oscar şi multe filme trebuie să se mai arate, dar Bridge of Spies ocupă acum primul loc în topul preferinţelor personale. O dramă exact pe gustul meu cu un scenariu după fapte reale.
Acţiunea are loc în timpul Războiului Rece şi are ca subiect primul schimb de prizionieri dintre americani şi ruşi realizat pe Podul Spionilor din Berlin. Un spion american ce se află în misiune secretă deasupra Rusiei se prăbuşeşte cu avionul său (“U2″ – avion care dă şi numele formaţiei de muzică) ticsit de aparatură secretă de spionaj. Ruşii pun mâna pe el şi ajung să-l folosească ca monedă de schimb pentru Abel, un spion rus capturat pe teren american de către FBI.
[alert type=”success” close=”true”]Nu uita că luni e ziua eMAG. Reduceri de 10.000.000 de lei[/alert]Tom Hanks joacă rolul unui renumit avocat din NY ce ajunge să negocieze întreg schimbul dintre prizonieri şi sunt momente în film în care se vede faptul că nu are expertiza necesară pentru a face acest târg cu riscuri minime. De reţinut faptul că pelicula regizată de Steven Spielberg prezintă fapte reale ce au avut loc în anii ’60 pe perioada Războiului Rece fapt ce apasă şi mai tare pe subiectul filmului.
Mi-a plăcut mult cum a jucat Abel (spionul rus) şi înţeleg că este dat ca posibil nominalizat la Oscar pentru acest rol. Cred că va rămâne celebru schimbul de replici dintre Donovan (Tom Hanks) care întreabă:“Aren’t you worried?” şi Abel (Mark Rylance) care răspunde impasibil şi rece: “Would it help?”
Citeam o chestie interesantă despre cum au aflat cei de la FBI de Abel (lucru ce nu apare în film). Abel primea frecvent mesaje sub formă codată de la furnizorii lui din KGB, mesaje ce se regăseau pe o bucată de hârtie ascunsă în interiorul unei monede americane (false). Ei bine, FBI a aflat de existenţa lui Abel în 1953 după ce un agent rus a plătit din greşeală cu moneda pentru un ziar. Tipul care vindea ziarul a trântit moneda pe asfalt (părea prea uşoară) şi aşa s-a descoperit bucata de hârtie cu mesajul codat. Americanii au reuşit să decodeze mesajul abia patru ani mai târziu când un dezertor rus a comunicat codul necesar decriptării. Tot el l-a turnat şi pe Abel.
Nota mea pentru film e 9/10 şi sper sincer să găsesc cel puţin un film mai bun ca ăsta până la finalul anului. Rulează la Cityplex.
4 comments
Acum trei zile l.am vazut si eu si asa aste: un film foarte bun dar si bine interpretat de Tom Hanks
Bun și Hanks dar parcă nu a ieșit cu ceva în evidență. Mi-a plăcut mai mult de el în Captain Philips.
e bun pentru ca a fost un film echilibrat. nici prea cu americanii nici rusii considerati prea idioti. a descris mai degraba atmosfera acelor vremuri. adica mult gri, multe necunoscute, o perioada a spionajului putin tehnologizata. daca esti pasionat de astfel de filme vizioneaza the good shepard si the live of others !
un film bun, chiar merita! 8/10 de la mine.