Pași în organizarea vacanței: bugetul

Acum că le-am rezolvat pe toate în articolele trecute 1, 2, 3, ca să avem o vacanță bine pregătită e timpul să ne gândim puțin la buget. Pentru că acesta nu este niciodată nelimitat, e important să ne pregătim portofelul cum trebuie.

Traveler or tourist?

Am prieteni care au călătorit mult mai mult decât mine și cu bani mult mai puțini.

Deși îmi plac la nebunie oamenii ăștia, eu nu sunt așa. Mă refer la genul ăla fain de traveler: stilul nomad, mereu cu ghiozdanul în spate, cu minimum necesar împachetat minuțios în rucsac dar parcă fără să-i lipsească nimic. Fără pretenții, de multe ori fără planuri și mereu dornici să cunoască mai mult oamenii decât locurile.

Știu oameni care merg la all inclusive.

Cred că-i potrivit pentru familiile cu copii mici. N-am fost dar nici nu mă regăsesc în genul ăsta de abordare.

Să zicem că eu sunt undeva la mijloc, sau mai bine zis, sunt genul clasic al turistului.

În călătorii merg mult pe jos și-mi place să țintesc fiecare obiectiv important din zonă. Îmi plac mai mult locurile decât oamenii și fac o mie de poze. Multe cu noi, multe cu obiectivele, clădirile și străzile pe care mergem.

Caut să mănânc specialitățile zonei, dar nu încerc nimic nebunesc. Nu dorm în hoteluri de 5 stele (probabil și că nu-mi permit) dar nici nu aș sta la cort sau couchsurfing.

Deci, cum știu cât cheltuiesc în vacanță?

Inițial mă chinuiam să-mi fac calculul punând din timp pe listă obiectivele, prețul de intrare, cât costă transportul în comun, cât e un suc, șamd.

Pentru că oricum obișnuiesc să citesc despre locul pe care-l vizitez, nu era greu să pun lista la punct, dar devenise parcă o pacoste calculul bugetului. Așa că am simplificat totul.

Pentru Europa tot timpul îmi calculez 100 de euro pe zi de cuplu (50 euro de om).

Adică, dacă merg 4 zile în Barcelona bugetul meu va fi așa: preț bilet avion + preț cazare + 400 de euro pentru amândoi. În cei 100 de euro pe zi includ: transferul aeroport – cazare, mâncarea și băutura, intrările la diferite obiective și călătoriile cu transportul în comun.


Aici contează foarte mult stilul fiecăruia. Poate unii s-ar încadra în 80 de euro pe zi. Alții în 150 de euro.

Eu mănânc la cazare doar micul dejun (de fel mănânc un iaurt sau cereale cu lapte – mă descurc mai ușor/ieftin la cazare decât să caut ca nebunul soluții pe drum). Iau de obicei o masă solid la prânz și seara mai ronțăi câte ceva. În oraș, mă refer.

Nu prea beau alcool în concedii (știu, mulți beți câte 10 beri – well, sunt norocos cred) deci scap ieftin aici.

Poate într-o zi vizităm Camp Noul și cheltuim peste 50 de euro doar pe bilete. Foarte probabil depășim bugetul zilei, dar a doua zi este cam greu să-l depășim din nou.

N-am niciodată, dar niciodată timp și buget de shopping. Nu cumpăr suveniruri.

“Lasă că o să avem noi timp să călătorim…” Greșit!!!

Planurile pentru vacanță sunt o bucurie pentru mine. Pentru tine s-ar putea să nu fie așa. Dacă articolele ăstea nu te-au destresat cât să-ți iei singur următoarele bilete de avion, atunci apelează liniștit la o agenție de turism.

Continuă să călătorești, n-a fost niciodată mai ușor, niciodată mai ieftin.

PS: nu uitați de asigurarea de călătorie. În afara țării, dările către sănătate sunt nule.

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.