Pași în organizarea vacanței: cazarea

Astăzi continui mini seria de articole despre organizarea vacanței pe cont propriu vorbind puțin despre cazare. Vă spun unde caut și ce urmăresc de fiecare dată când îmi planific unde o să dorm pe perioada concediului.

După ce-am rezolvat cu zborul, pasul următor este să-mi găsesc un pat și un acoperiș deasupra capului.

Hotel, motel, hostel..

Dacă la zbor pretențiile sunt mai mult sau mai puțin relevante, la capitolul cazare fiecare are pretențiile lui și mi se pare normal să și le satisfacă. Eu vă spun ce caut eu, fără să însemne că dacă voi vă doriți altceva faceți ceva greșit.

De obicei căutăm o camera simplă de hotel, de 3 stele, cu baie în cameră și, poate cel mai important, să fie curată.

Pentru primul nostru city break ne-am dorit în plus ca hotelul să ne ofere și vedere la Turnul Eiffel. Cum pretențiile și lipsa de experiență se plătesc, am ajuns să dăm puțin peste 200 de euro pentru două nopți de cazare.

E vorba de Paris, știu, dar credeți-mă că puteam să ne cazăm cu mult sub banii ăștia și să ne simțim la fel de bine.

Așa că am schimbat foaia și de atunci am ales să ne cazăm la localnici. Sunt foarte mulți oameni care-și închiriază o cameră sau tot apartamentul, în regim hotelier, dar la prețuri cam pe la jumătate de ceea ce găsești la hoteluri.

De unde și cum?

Cum ziceam, îmi iau biletul de avion înainte deci știu din start data și ora când ajung și data și ora când trebuie să plec. De aici e simplu.

Intru pe Airbnb (dacă îți faci cont accesând link-ul ăsta primești 100 de lei să-i folosești la prima ta călătorie) și selectez orașul unde merg și data de check-in/check-out. Ulterior filtrez din oferte alegând prețul maxim pe care sunt dispus să-l plătesc și îmi bifez ca filtre “cameră privată” sau “întreg apartamentul” în funcție de preferință.

Trebuie reținut că Airbnb ia banii la rezervare dar nu ajung la gazdă decât după prima ta noapte de cazare acolo, a.î. să nu fie emoții că rămâi pe afară prin țări străine.

Am scris mai multe despre prima mea experiență cu Airbnb aici deci îți sugerez să verifici articolul pentru mai multe detalii. 

Altfel, bineînțeles, dacă ai ales “întreg apartamentul” vei avea apartamentul doar pentru tine, dacă ai selectat “cameră privată” atunci știi că vei împărți bucătăria și probabil baia cu proprietarul având intimitate deplină doar la tine în cameră.


Dacă nu ești suficient de deschis să întâlnești oameni noi și vrei să te cazezi la hotel/motel/hostel atunci eu recomand booking.com.

Site-ul funcționează precum Airbnb doar că vei găsi camere de hotel.

Ai opțiuni, bife și posibilitatea să alegi fix ce ți se potrivește. Fiecare hotel are propria lui politică în vederea plății, care e descrisă la vedere înainte să faci rezervarea. De obicei caut variantele care nu mă taxează din prima, ba mai mult, îmi dau și posibilitatea să anulez gratuit în cazul în care găsesc ceva mai bun, de exemplu.

Câteva sfaturi pentru alegerea cazării

Înainte să-mi aleg cazarea mă interesez puțin de zonele din orașul respectiv. Trebuie să fie un cartier nu neapărat liniștit cât sigur, să nu-mi fie frică să ajung acasă seara târziu.

Apoi, în funcție de destinație, caut să fie aproape de o gură de metrou (~10 min) sau la o distanță acceptabilă de plajă.

În Barcelona de exemplu era important să fim aproape de metrou, dar era mai important să avem acces repede la plajă. Nu am luat apartament pe plajă, dar un 15 minute de mers pe jos e numai bine. Și-am găsit întocmai.

Dacă mergem cu Airbnb mă uit la recenzii. Să fie multe(!) și pe la o medie de 4-5 stele. Pe booking e important să aibă nota de peste 7. Cel puțin asta urmăresc eu.

Nu vă sfiiți să puneți întrebări dacă aveți. Oamenii sunt foarte friendly de obicei și se așteaptă la curiozități din partea voastră. Dați mail și veți primi răspuns din timp, pentru că-i mai bine să fii precaut decât să te trezești acolo că ceva ce nu vă convine.


Uite că m-am lungit și-am ajuns la 700 de cuvinte.

Revin cu un articol următor cu alte detalii de care mai am grijă înainte de vacanță. Până atunci poate mă ajutați cu un share, pentru informație, pentru vacanța voastră viitoare, pentru efortul meu, pentru cele 700+ de cuvinte alte articolului. Știți voi! 🙂

1 Shares:
2 comments
  1. Pentru turele mai mari am ales zbor + cazare pachet. Nu cred ca merita pentru calatorii in Europa sau ceva mai non-standard, de genul stai 3 zile acolo si 3 zile dincolo etc, dar pentru destinatii exotice a mers la fix ca ieseam mai ieftin decat luate separat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.