bani-vs-card-fara-cash

Poți trăi o săptămână fără cash?

Cică în Finlanda se presupune că nu va mai fi nevoie de bani cash undeva până în 2030. Eu sunt entuziasmat, voi prinde vremurile în care nu vom mai căra și număra banii. Da, știu, plăcerea de a număra banii… Bla bla.

Plecând de la știrea asta, eram curios în ce măsură pot trăi o săptămână fără cash în România. Vorbim de România nu de Finlanda, de 2017 nu 2030 și vorbim de un oraș măricel nu de o zonă urbană din Ro.

Spoiler alert: n-am reușit.


Sincer mă gândeam că nu e chiar așa de greu să mergi și să plătești doar cu cardul dacă îți dorești cu adevărat chestia asta. Nu de alta dar oricum aveam impresia că plătesc adesea cu cardul. Cu toate astea, nu se poate de fiecare dată.

Am rezistat aproape 4 zile.

Unde m-am împotmolit?

Poți plăti cu cardul la cumpărăturile din supermarket, atunci când îți iei țoale din mall sau electronice de pe eMag.

Ce te faci dacă trebuie să treci pe la un WC public? 1 leu, dar nu merge cu cardul.


N-a trebuit să merg la toaleta publică dar am mers la un escape room cu prietenii și n-am putut plăti cu cardul. De fapt și acum sunt dator prietenului care a plătit pentru mine.

La corporație, până în pauza de masă am vrut să trec pe la automatul cu ronțăieli. Cornul cu ciocolată e 2 lei 50, dar e ținut în spatele unui geam ce nu acceptă carduri bancare.

Același lucru la:

 • gogoșeria de la colțul blocului. 50 de bani gogoașa;
 • Sandwich-ul de la Panini, celebru în Brașov. E 8 lei 50. Unul l-am luat pe bon de masă. Al doilea, plătit cu cash joi;
 • fotbal cu prietenii. 13 lei de om + 4-5 lei berea. Doar cash.

De astea m-am lovit eu în patru zile, după n-am mai ținut evidența. Aș putea să mă mai gândesc la câte ceva, poate ceva suficient de important încât să îndrume statul nostru într-o direcție încât să nu vedem niciodată decizia de a scăpa de cash, nici în 2030, nici în 2100.

Șpaga!

  6Comments

 1. Oana   •  

  pai si ce mai facem cand ploua?

  • rivi   •     Author

   copii, nu?!

 2. karambit   •  

  Mai si totusi in la altii lucrurile stau altfel, pana si cei homeless accepta plata cu cardul http://www.iphonesavior.com/2013/03/square-lets-the-homeless-accept-credit-cards.html

  Oricum, cred ca nimeni nu poate sa prezica data la care vom putea sa renuntam la cash, este nevoie de multe resurse si modernizare pentru asta. Pai lasand la o parte locurile in care nu sunt acceptate platile cu cardul, in 2017 in Romania pensionarii la sate inca primesc pensia cash, asta spune tot…

  • rivi   •     Author

   Haha, bună asta cu homeless.
   Moșii sunt în alta lume când vine vorba de tehnologie, dar cu soluții impuse s-ar adapta. asta e, cu toții o facem, ca ne convine sau nu.

 3. Marius   •  

  Eu nu am probleme. Platesc cu cardul in majoritatea timpului…

  • rivi   •     Author

   de acord cu tine, “in majoritatea timpului”. dar asta nu este echivalent cu “doar cu cardul” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *