Primul cutremur resimțit de mine și cum am reacționat

Cel mai înfricoșător moment din viața mea, așa a numit Casey vlogul de ieri. Vorbește despre uracanul Sandy, cel mai puternic uragan ce-a lovit New York-ul (video aici). În momentele ălea stăteam și mă gândeam câtă putere are forța pământului și cât de mici suntem de fapt. Două ore mai târziu sunt trezit din somn de un cutremur. M-am speriat destul de tare. Voi l-ați simțit?

Informațiile de la ora 2:11 dădeau un cutremur de 5.8-6.1 grade în zona Vrancea. Cifrele de dimineață spun că a fost de 5.3.

Cert e că a fost primul cutremur pe care l-am simțit. Nu a fost prea mare, dar suficient cât să zgâlțâie și să trezească o parte bună din România. Am adormit la loc după ce-am stat o oră în cur, cu lumina aprinsă.


Stau într-un bloc de patru etaje, fix la etajul patru. Dormeam, dar am sărit ca ars. Eram în cur într-o fracțiune de secundă. Apoi până la finalul primei secunde eram deja în picioare. Într-o clipită am pus mâna pe telefon și pe o pereche de șosete ce erau la capul patului. Stăteam în picioare. Inima îmi bătea într-un mare fel și mă gândeam unde să mă adăpostesc. Între timp trăgeam cu piciorul de o sticlă de apă ce-o aveam lângă pat.

Logica mea era să fiu îmbrăcat cât mai bine, să am acces la o lanternă, la comunicație (telefon) și la apă de băut. Apoi Doamne ajută!

Instinct. Asta a fost reacția mea de supraviețuire. Problema e că n-am știut exact unde să mă adăpostesc și am pierdut secunde prețioase stând în picioare panicat. O soluție o găseam dar nu știu dacă la timp. Mă refer la un cutremur major, evident.

Aveam mai multe variante. Sub tocul ușii, deși înțeleg că după noile norme nu mai e chiar recomandat. Sub pat aș mai fi încercat sau sub birou. Până la urmă toată treaba cred că e să te ferești de chestiile de mobilier ce-ar putea cădea peste tine. Altfel, dacă e să cadă blocul, doar soarta te mai salvează.

A fost, a trecut. Ar mai fi o chestie, citită la Alex Damian. Util în cazul unui cutremur să ai un loc de întâlnire comun stabilit împreună cu familia. Comunicațiile în astfel de cazuri sunt la pământ și trebuie să știi ce faci în momentul imediat următor dezastrului. Cu Ramona îl voi stabili azi.

Dați follow contului @cutremurinfo pe twitter. O sursă bună pentru primele informații despre un cutremur din zona Vrancea. Probabil informația nu vine înainte, dar măcar e în timp real.


Bonus: ce țări pot supraviețui unui cutremur major (peste 8 grade). Ține de puterea financiară a țării, dar nu numai. Un video scurt dar foarte interesant despre asta.

1 Shares:
8 comments
  1. Si eu m-am panicat si am avut un moment cand creierul mi-a dat “blue screen”, oprindu-ma in mijlocul camerei. Nu ma intreba de ce. :/

    1. bine, problema e că ne-a luat din somn și e normal până la un punct. totuși o treabă trebuie schimbată. avem nevoie de educație serioasă în cazuri de genul. sunt sigur că prin comportamentul nostru putem reduce numărul daunelor în cazului unui cutremur major.

  2. Degeaba stabilești cu mine un punct de întâlnire daca eu nu ma trezesc din somn 😂
    Altfel, destul de scarry sentimentul, o țară întreagă se trezește si eu dorm nemișcată. 😴

  3. Eu n-am reactionat prea bine. Am dormit, m-a trezit cutremurul… mi-am dat seama ca e cutremur si… am asteptat sa treaca.
    Apoi am trollat pe facebook 😀

  4. Nici eu nu am reactionat prea bine. M-am trezit, am asteptat sa treaca, am adormit la loc. Dar n-am schitat niciun gest, eram foarte obosit si ma gandeam “o sa fug daca incepe sa cada tavanul”. Da, foarte logic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.