RAT Braşov defapt scumpeşte abonamentul.. dar e ok

RAT Braşov vine cu tot soiul de schimbări în bine în ultima perioadă: staţii supravegheate video şi semnalizate cu panouri cu LED, automate noi pentru eliberarea ticketelor, taxatoare moderne, valabilitate 50 de minute s.a.m.d. Astăzi ne anunţă (citeşte aici) că renunţă la sistemul actual de abonamente în favoarea abonamentelor unice dar şi că vor reduce preţul acestora începând cu 1 ianuarie 2016. Bravo!

Treaba asta mi se pare genială şi cred că este un pas normal pe care RAT trebuia să-l facă mai demult. Nu reţin să fi văzut în străinătate bilete/ abonamente pentru mijloacele de transport în comun diferenţiate pe linii de transport. Pe unde am mers am găsit eventual diferenţe de preţ în funcţie de zonă. De exemplu în Barcelona aveai preţuri diferite în zona 1 faţă de zona 2 faţă de zona 3 (s.a.m.d.) doar că zona metropolitană era toată cuprinsă în zona 1. Deci preţurile mari începeau o dată cu accesul în zona 2, lucru normal ţinând cont că ieşeai practic din oraş şi distanţele erau vizibil mai mari.

[alert type=”success” close=”true”]Vezi: Decoraţiuni, ornamente şi articole de Crăciun[/alert]

Revenind pe plaiuri mioritice, trebuie reţinut că o dată cu această schimbare nu vom mai avea abonamente pe o singură linie (sau pe două linii). Preţul abonamentului pe toate liniile (nominal) va fi el “doar” 70 de lei (cu ~45% mai puţin decât ai da acum pe un abonement similar) dar simt că mulţi vor fi nemulţumiţi de decizie. Nu am o statistică (deşi mi-ar plăcea nişte cifre) dar cred că majoritatea braşovenilor funcţionează perfect cu un abonament pe o singură linie. Practic ce-i costă acum 56 de lei pe luna, îi va costa cu 25% mai mult începând cu 1 ianuarie. Ce-i drept cu avantajul de a te urca în ce autobuz vrei fără să ai emoţii, dar asta poate conta prea puţin pentru unii.

Lucru ăsta s-a întâmplat recent şi la nivel de ticket o dată ce s-a renunţat la biletele cu o singură călătorie. Aşa cum nu te mai poţi urca în autobuz cu 2 lei în buzunar, aşa nu o să-ţi mai iei abonament doar cu 56 de lei. Gândind la nivel macro schimbarea e pentru noi, dar şi pentru ei. Nu circul prea des cu autobuzul aşa că aştept ceva oferte pentru 10 călătorii la preţuri speciale, să simt că oferta e şi pentru mine.

Ah, încă o chestie, cine dă (o dată) 700 de lei pe un abonement (valabil un an) ca să circule cu autobuzul?

12 Shares:
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.