Roma: Colosseum e superb, Muzeul Vatican nu a meritat. Scurte impresii din vacanță 

Au fost patru zile de plimbări prin Roma și știu că sunt printre voi curioși să vă spun cum a fost.

Cum ziceam, gata vacanța, gata cu relaxarea. Sunt în Brașov de duminică seara, și la lucru de marți. De azi și pe blog. Mi-am dorit să fiu mai activ, dar nu m-am putut concentra, atât de relaxat am fost. 

Roma a fost ok, dar nu m-a dat pe spate

M-am gândit să încep cu lucrurile care mi-au plăcut, pentru că overall vizita în capitala Italiei a fost o reușită. A fost o vacanță binemeritată.


Mi-a plăcut mult atmosfera. Oamenii relaxați, prea puține claxoane pentru traficul și nebunia de acolo. Servicii mișto, cu locuri unde am mâncat care-mi dădeau impresia că-s conduse de-o gașcă foarte tare de tineri, nu chelneri în toată regula.

La un moment, într-o sandwich-erie (pe care o recomand grav) mergea la radio o melodie care le-a stârnit cheful de cântat celor din spatele tejghelei. Într-un mod absolut firesc (nu-i așa?!) au dat muzica mai tare și s-au apucat să fredoneze. #respect

roma-vacanta-poza1

Mi-a plăcut Colosseum-ul în special din exterior. O clădire senzațional de mișto și bine conservată și întreținută de italieni.

Aș mai aprecia Fântâna di Trevi, care-i mare și frumoasă (cică cea mai mare fântână în stil baroc din lume).. și foarte aglomerată. Zi și noapte.

Pe oriunde merg caut locul ăla înalt de unde pot vedea orașul de sus. În Roma cel mai înalt loc este pe cupola Basilicăi St. Pietro. Au fost peste 500 de trepte de urcat (lejer dacă mă întrebați pe mine) și au meritat din plin.

Acum, ce nu mi-a plăcut

Am auzit de multe ori înainte să plec prin țări străine cum că o să fiu surprins de orașul respectiv: că e murdar, că miroase, că-s mulți boschetari. Niciodată nu am resimțit asta mai tare ca în Roma.

Deși vorbim de luna februarie, clar nu în plin sezon și deci turiști mai putini, orașul pare foarte neîngrijit. Și nu e vorba de faptul că orașul e vechi și plin de ruine. Clădirile toate sunt neîngrijite, fațade dărăpănate și multe gunoaie aruncate pe jos în plin centru istoric.

Tibrul trece frumos prin mijlocul orașului și nimeni nu profită de chestia asta. E părăsit de-a dreptul, cu maluri necorespunzător amenajate, murdar și deloc atrăgător.

roma-vacanta-poza2

Muzeul Vatican nu a meritat vizitat. Zic eu.

Dacă nu ești un mare fan al muzeelor, prețul biletul nu merită. Clădirea e frumoasă dar obiectele expuse nu m-au impresionat. E cert o chestie legată de cunoștințe și cultura civilizațiilor. Dacă știi, citești și te pasionează, go for it, altfel, îți recomand să îți petreci timpul oricum altfel.

Capela Sixtină merită însă văzută. Ce-a făcut Michelangelo acolo, e într-adevăr o operă de artă ce-o poți aprecia fără să te pricepi. Din păcate ca să ajungi acolo trebuie plătit și traversat muzeul Vatican.


În concluzie, Roma mi-a plăcut mai mult ca experiență decât ca loc. Este un oraș interesant, dar o să-l plasez în listă mea sub: Monaco, Barcelona, Londra sau Paris.

1 Shares:
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.