Scurte impresii din Ios (insula din Marea Egee)

N-am multe insule din Grecia la activ, dar dacă ar fi să aleg unde mi-aș petrece încă un concediu, dintre Zakynthos, Ios și Santorini, aș alege Ios fără să clipesc. Să vă zic mai multe.

Am ales Ios pentru că ni s-a părut cea mai cochetă insulă din vecinătatea lui Santorini care să nu rupă buzunarul la cazare pentru o săptămână. Și tare mulțumiți am fost.

Insula este mică, chiar foarte mică și mai puțin cunoscută pentru români pentru că e departe și e greu accesibilă cu mașina. Pentru ceilalți, dezavantajul este că insula nu are aeroport, ca mai toate insulele din Grecia. De aici și concluzia, dacă vrei Ios, trebuie să depui puțin efort.


ios-island-01

Cum ajungi în Ios? Spuneam eu mai multe aici.

Ca să vă faceți o idee, insula are 2.000 de locuitori. În comparație, Lefkada are 22.000, Zakynthos – 40.000 și Corfu peste 100.000. Bine, e și de vreo patru ori mai mică decât Zakynthos de exemplu, dar înțelegeți voi unde bat.


Găsisem pe un site o referință faină, care spunea că Ios mai este supranumită și “cheap Ibiza” pentru aerul tineresc și renumitele cluburi de noapte din Chora, orașul capitală al insulei. Noi am fost în extra sezon, deci aerul ăla de petrecere era ușor pe ducă, dar mi-a atras atenția ora de deschidere a cluburilor, care treceau bine de miezul nopții. Toate cluburile era placate cu afișe care anunțau deschiderea după ora 2,3 în noapte.

Înțeleg că insula este destul de diferită în iulie-august versus ce-am văzut noi în septembrie.  Povestea e simplă, vrei distracție și dezmăț – alegi iulie, vrei relax – mergi puțin după. Eu am ales septembrie și mi s-a potrivit mănușă. Dacă vrei relax sau un club seara, ai de toate și în prima parte a lunii septembrie.

Cazarea în Ios

Noi am stat în zona Mylopotas beach. O plajă care se întinde pe aproximativ 1 km într-un mic golfuleț la doar 10 minute de Chora și 15 minute de portul unde ne-a lăsat ferry.

Pentru 30 de euro pe noapte ne-am cazat la un hotel de familie foarte mișto și îngrijit. Micuț, alb, cu piscină și un view frumos peste întreaga plajă. Cameră proaspăt mobilată, nu foarte mare dar foarte curată. Baia utilată standard, nimic deosebit. Am avut însă o terasă privată, care era mai mare decât livingul meu de acasă.

Autobuzul din port și înspre Chora are stație la 30 de metri de hotel în timp ce până la plajă făceam undeva la 5 minute. Cei de la cazare ne-au asigurat și transferul din și înspre port fără să fim taxați suplimentari. Foarte frumos de altfel.

Booking link pentru mai multe detalii.

Plaja în Ios

Noi am rămas la plajă în Ios doar pe Mylopothas. Mie mi-a plăcut și sunt genul care n-ar schimba neapărat plaja dacă nu-mi lipsește ceva anume.

Plaja e foarte mare pentru câtă lume ajungea aici în fiecare zi. Sunt locuri amenajate cu șezlonguri de barurile de peste drum dar și zone libere unde te poți întinde liniștit cu prosopul și umbrela personală. Nisipul plajei nu este cel mai fin pe care l-am văzut, dar este ok. Eu l-am asemănat cu un mălai mai grunjos așa. Intrarea în apă se face destul de brusc, poate un 3-5 metri până ca apa să te depășească.

Apa este albastră, foarte limpede dar culoare de Egee să-i spunem, mai degrabă albastră-verzui decât albastrul ăla turcoaz pe care îl găsești în Marea Ionică. O dată întrat în apă m-a surprins faptul că pe fund nu este nisip, ci mai degrabă piatră. E foarte tare că este nivelată la nivel de gresie cumva. Senzația e tare dar Ramona spre exemplu a preferat să încalțe papucii de apă înainte de bălăceală.

ios-grecia-plaja-1

Unde să mănânci

În zonă erau probabil până în zece locuri unde puteai mânca. Noi ne-am ghidat, ca de fiecare dată, după recomandările Foursquare și nu am fost dezamăgiți.

Am mâncat paste cu o brânză foarte bună la Salt unde am și primit două pahare de sangria din partea casei. La Drakos am servit fructe de mare la grătar – nimic ieșit din comun, dar scump. Cea mai bună pizza a fost la Free (așa se numește localul – dar am plătit pentru ea 🙂 ) unde au și un club sandwich bun de tot.

La Harmony am mâncat ceva mâncare mexicană într-o atmosferă faină cu muzică live. De aia gen cover-uri nu lăutărească de-a locului. Dar lent așa, la chitară – fain.

Ah, la Elpis au cea mai bună moussaka ever. Obligatoriu de încercat.

Am vizitat și Chora

În septembrie, Mylopothas este un loc liniștit, cu Far Out singurul loc care sparge tăcerea, un club foarte popular pe insulă cu muzică și atmosferă a la Untold. Dacă vrei distracție până dimineața și Far Out nu te coafează, atunci trebuie ajuns în Chora. Este la 10 minute de mers cu autobuzul însă orașul nu te poate dezamăgi.

Pentru noi a fost destul de interesant să vedem Chora atât noaptea – foarte viu cât și în plină zi, când străduțele foarte înguste ale orașului erau aproape pustii. Perfect pentru poze. Este orașul principal al insulei și legătura cu portul.

Am petrecut o zi foarte mișto în plimbare prin oraș. Am urcat până la bisericuțele aflate în zona cea mai înaltă a orașului. View-ul de sus a meritat însă toată osteneala.

ios-chora-1

Concluzie și ceva prețuri orientative

Ios ne-a suprins din toate punctele de vedere și ne-a oferit tot ceea ce ne-am fi dorit de la insulă. Poate e de testat și în plin sezon, dar pentru mine a fost genial așa. Oricum ne-am zis că, într-o zi, ne vom întoarce pe insula celor 365 de biserici (și 2000 de locuitori, da?!).

Prețurile sunt probabil în linie cu ceea ce găsești pe celelalte insule vizitate de români. Cu siguranță însă sunt mult sub cele găsite de noi în Santorini, dar despre asta vorbim articolul viitor.

  • Costul pe transport 270 de euro pentru două persoane (ziceam eu aici);
  • Cazarea ~30 de euro pe noapte;
  • Bilet autobuz – 1.8 euro de persoană;
  • Șezlonguri și umbrelă 6-8 euro – sau mergi în zona pubului Free, și ai șezlong/baldachin gratuit cu condiția să consumi de la ei – ceea ce am și făcut;
  • pizza 8-12 euro/ paste 9-14 euro/ gyros 4-5 euro;
  • freddo cappuccino 3.5-4 euro;
  • bere 4-6 euro;

Aș fi surprins să fi rămas până aici cu mine după o mie de cuvinte, dar dacă ați făcut-o poate lăsați și un comentariu cu o impresie sau întrebare. Răspund cu plăcere.

3 Shares:
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.