De doi ani se lucrează la iluminatul public pe LED în Braşov şi acum cică e gata. Avem zece mii de stâlpi “inteligenţi” dotaţi cu sisteme de alertă în cazul unei defecţiuni dar şi posibilitate de ajustare a intensităţii luminii. Consumul se reduce şi el cu 10%. Butoanele de panică le-aţi văzut? Primăria spune că acum Braşovul este primul smartcity din România.
În timp ce luam la pas prea minunatul cartier Tractorul, am văzut o chestie nouă pe unul din stâlpi. Un soi de ochi a lui big brother cu un buton alb dedesubt însoţit de un mesaj: În caz de urgenţă apăsaţi butonul. Atenţie, monitorizare video.
Nimic mai mult. Niciun alt detaliu, gen: ce e chestia aia, la ce ajută sau cum se foloseşte. Lucruri de altfel cumva obligatorii după părerea mea. Acum, eu am ajuns acasă şi mi-am luat informaţiile necesare de pe internet, dar câţi fac asta? Mă gândesc că o plăcută cu informaţii suplimentare nu ar fi însemnat un efort atât de mare, dar ar fi eliminat puţin din riscul folosirii abuzive a butonului buclucaş.
Ideea din spatele butonului ar fi aceea de a sări în ajutorul cetăţenilor care vor să anunţe o neregulă în zona respectivă. Poate un vagabond dubios (nu că nu ar fi toţi aşa) în zonă, poate un câine fără stăpân, poate vreun vecin scandalagiu, sau mai ştiu eu ce alte nereguli.
Smartcity Braşov
Cică ar fi 42 de astfel de amplasamente în zonele cele mai circulate sau potenţial periculoase din Braşov. Dintre ele, şapte sunt doar în Pacul Tractorul şi în zona Gării. Cel fotografiat de mine e pe Independenţei, în zona Cerna. Deloc aglomerată, dar cu potenţial periculos probabil.
Aş fi curios să văd cum funcţionează sistemul, de la “declanşarea alarmei” prin apăsarea butonului până la o presupusă rezolvare din partea autorităţilor. Ochiul lui big brother de care vorbeam mai sus e defapt o cameră video care se activează la apăsarea butonului. Probabil aşa s-au gândit ei că reduc probabilitatea că anumiţi indivizi să se joace cu butonul după ce-au băut o ladă de bere în bodega de la Cerna. Nu că n-ai putea acoperi camera cu ceva.
Înţeleg ideea şi susţin montarea butoanelor de panică în toate zonele oraşului. Întrebarea este, suntem pregătiţi să le folosim corespunzător? Cât vor rezistă fără reparaţii? Dacă apelezi la butonul de panică, ai parte de ajutorul cerut?
5 comments
Salut. Tot ce pot să îți spun este faptul că am întâlnit câteva butoane de alertă, însă oamenii care erau lângă mine credeau că au legătură cu semaforul. Însă ai dreptate când te întrebi dacă suntem pregătiți. Părerea mea este că ar trebui să se facă mai întâi o campanie de conștientizare despre butoanele acestea, ca apoi oamenii să știe ce înseamnă și la ce sunt folosite. Un articol interesant, felicitări. Poate autoritățile se gândesc să ne ofere mai multe informații.
Mulțumesc, Raluca! Așteptăm în continuare o campanie de conștientizare din partea autorităților.
Dap, cam lipsesc instrucțiunile.
Totuși, să știi că mai există o a doua cameră mai sus, ca să nu te împingă necuratul să chemi poliția fără rost. Deci, poți acoperi prima cameră, dar te vede a doua.
recunosc că nu am sesizat a doua cameră pe stâlpul ăla. Adică este, dar pare îndreptată spre stradă, spre trafic.