Să vorbim puțin despre sumele record de transfer din fotbal

Cristiano Ronaldo – 94, Bale – 101, Pogba – 105 milioane de euro. Fiecare din sumele ăstea au considerat la vremea respectivă un record în materie de transferuri. Nu va trece mult timp însă până când cifrele amintite vor fi istorie. Cum vedeți povestea asta, e normal? E bine pentru fotbal?

În momentul scrierii acestui articol se discută intensiv de plecarea lui Neymar la PSG. Șocant pentru mine, dar nu vorbim despre mutarea în sine acum. Vorbim de sumă: 222 milioane de euro.

Alte zvonuri nebune îl dau pe Mbappe la Real Madrid pentru 180 de milioane.


Se spune că nu-i nebun ăla care cere ci ăla care dă. Sau, prețul corect pentru un produs este acela care e plătit.

Oricum ai pune problema, sumele sunt astronomice și mă aștept ca aceste cifre să crească de la an la an.

E simplu, matematic vorbind, un club scoate banii dintr-un astfel de transfer într-un an, un an și jumătate numai din vânzarea de tricouri. Nu contează dacă jucătorul livrează sau dacă clubul câștigă vreun trofeu. Ei bine, când matematica este de partea ta îți e foarte ușor să iei decizii de genul ăsta.

Deci “merită?”. Bineînțeles, fără doar și poate.

Fotbalul este un business.

Nu ne convine când ne gândim la asta, dar așa este, și trendul este clar în sensul ăsta.

Jucătorii și rezultatele aduc faimă. Brandul crește, conducerea câștigă bani, brandurile învestesc și câștigă expunere. Fotbalistul mănâncă o pâine cinstită, agenții ling farfuria și fanul se bucură de spectacol. Efectiv fiecare câștigă.

Asta e piața. Nu-i totul perfect, dar asta-i hora în care am intrat cu toții.


Problema? Eu văd o singură problemă aici, dar e destul de mare.

Dacă UEFA nu va interveni (și nu văd cum) atunci se va adânci și mai tare prăpastia dintre echipele mici și cele mari, dintre cele mari și cele uriașe.

Țineți minte perioada anilor 2000 când Barcelona termina pe 6 prin campionat? Vă închipuiți acum Barcelona pe 6? E imposibil, diferența de valoare și capital este uriașă. Extrapolăm la nivel european și viitorul sună destul de trist.

Sumele ăstea record vor fi depășite repejor

… probabil Neymar. Dacă nu el, atunci altul. E doar o problemă de timp. Un transfer de genul ăsta declanșează o reacție în lanț, deci alte recorduri.

Start!

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.