Un sunet mai bun pentru tv-ul tău Samsung? Poate.

La recomandarea unui prieten m-am jucat puțin cu setările audio ale televizorului și am găsit utilă setarea Dolby Digital din secțiunea Expert.

Am un televizor Samsung (modelul ăsta dar varianta de 123 cm) la care am legat un soundbar (tot Samsung). Cu sau fără soundbar vă recomand să încercați activarea Dolby Digital din meniul Expert să vedeți dacă se aude mai bine.

Dați pe Pro Tv înainte.

Din ce am citit ține mult de preferințele fiecăruia. Unii preferă PCM în continuare. Dacă nu aveți un super sistem 5.1 (sau mai sus) înțeleg că dpdv al calității nu vei simți neapărat o îmbunătățire. Canalele care redau sunetul prin Dolby Digital se aud mult mai puternic cu această setare (Pro TV sau unele programe Netflix).

Pe setup-ul meu (tv+soundbar) schimbarea este sesizabilă.

PCM sau Dolby digital. Care e totuși diferența dintre cele două

Nu o să intru în super detalii aici pentru că n-aș vrea să las impresia că sunt un fin cunoscător. Dimpotrivă. Dar tot m-am lovit de asta așa că să vă zic.

Vorbim de două tipuri diferite de redare a sunetului. PCM este varianta mai veche, standard, de a transforma semnalul audio din analog în digital. Sunetul este transmis pe două canale – deci audio stereo. Dolby a fost creat special pentru canale multiple de aici și recomandarea de a fi folosit în special pe sisteme 5.1.

Dolby este o variantă codată a semnalului PCM. Asta nu înseamnă că este mai slabă calitativ.

Bine, o setare nu este totul. Cel mai important este cum a fost înregistrat transmisia/programul/filmul în primă fază. Probabil v-ați prins, Dolby Digital este foarte tare pe filme. Acolo te poți bucura de un sunet surround ce nu poate fi redat prin PCM.


Recomand să faceți setarea asta, poate vă place. Dați pe Pro Tv, setați (urmați pozele de mai sus) și vedeți cum e. Pe canalele unde Dolby nu e disponibil, tv-ul va trece automat pe PCM oricum.

Partea mai nasoală e că acum vreau sistem 5.1.

1 Shares:
3 comments
  1. De ce PROTV? 🙂 Ofera si alte canalele emisie Dolby si o poti seta la orice TVBox/reciver de cablu, la UPC e chiar foarte simplu pentru ca mai apoi sa faci acelasi lucru la orice TV care corespunde acestui standard. Ca si diferenta de calitate a sunetului, e destul de relativa povestea in sensul ca depinde si de calitatea sistemului de sunet pe care il legi in paralel, eu folosesc un Home Theatre (Cinema mai nou) de la Panasonic, la Samsung nu gasesti nimic ok dpdv al calitati sunetului, daca esti ceva mai pretentios la capitolul asta, d’aia au si renuntat sa mai faca asa ceva si au ramas la pocnitorile alea de soundbar’uri care sunt la mare cautare acum.

    1. pe Pro si Digi 4k sunt singurele cu redau Dolby din ce frecventez, de asta am dat ca exemplu. Digi 4k nu are toată lumea.

      Foarte fain cu Home Theatre dar e o investiție mare. Soudbar-ul a prins avânt acum pentru că sunt foarte finuțe, ocupă puțin, sunt ușor de montat și au un sunet care e mai mult decât suficient pentru majoritatea consumatorilor. La mne de exemplu, e greu să fiu pretențios într-o cameră de 3x4m.

      1. Pe la UPC mai sunt cateva canale de muzica care ofera asta si ceva de documentare, dar nu mai stiu acum exact care, ca nu m’am mai jucat de ceva vreme.

        Dap, ai dreptate cu sound barurile, sunt un soi de reinventare a clasicului 2.1 up to medium level, unele dintre ele oferind si un soi de emulatie spatiala a sunetului care in spatiu mic te poate pacali suficient de binisor, iad eprins au prins, fix din motivele expuse de tine.

        Cu privire la Home Theatre, exista cateva alternative destul de decente la preturi cat de cat accesibile, daca nu esti extraordinar de mofturos, dar pentru ce zici tu ca spatiu, s’ar preta suficient de bine si un banal sistem 5.1 certificat Dolby. Sunt nitel mai piperate decat restul, dar nah, certificarea aia costa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.