Sunt snob și nu am timp să cumpăr lucruri second hand

E vorba de lucruri în general. Aș vrea totuși să tratez problema produselor tehnologice, pentru că la restul pur și simplu nu mi-a stat capul. Nu cumpăr electronice second hand și mă deranjează întreg procesul de vânzare a lor. Din când în când însă sunt nevoit să vând.

Sunt snob și nu am timp să cumpăr lucruri second hand. Nu-i judec pe cei care nu sunt ca mine, și nici nu zic că eu sunt un exemplu. Vă spun doar cum văd eu lucrurile.

Problema asta mă costă din două părți. Una este financiară. A doua este o consecință a primei, pentru că dacă nu-mi permit ceva nou, prefer să nu-mi iau decât să caut ceva second hand.

Second hand. Ce nu-mi place.

Păi mă deranjează tare întreg procesul de cumpărare (sau vânzare). De la căutarea produsului, la întâlnirea cu proprietarul și până la încheierea afacerii.

Realizarea afacerii în sine presupune că trebuie să ai încredere într-o persoană pe care o știi de câteva minute. Trăiesc într-o lume în care nimic nu se câștigă ușor. Știu, banii nu, dar nici încrederea.

Apoi produsul nu este nou. Asta implică din start o mare posibilitate ca acesta să fie folosit necorespunzător. Să aibă ceva defecte fizice. Să nu mai fie în parametrii buni de funcționare. Unele sunt vizibile, altele mai puțin și pot fi descoperite greu de față cu vânzătorul.

O verificare minuțioasă a produsului și încercarea de a prinde o fărâmă de încredere în vânzător necesită… Ghiciți ce? Necesită timp! Mult mai mult timp decât sunt eu dispus să aloc.

Câteva exemple la îndemână


Un prieten aflat în vizită la Brașov avea nevoie urgent de un navigator (sau GPS). Caută pe Olx și găsește ceva undeva printr-un sat aproape. Mergem până acolo să ne întâlnim cu omul și pierdem vreo 40 de minute încercând să ne decidem dacă aparatul merge bine sau deloc.

Decidem că nu merge cum trebuie (nu mă întrebați detalii) și plecăm fără produs.


Ramona își ia telefon. Vrea iPhone dar nu cunoaște mai deloc ecosistemul ăsta creat în jurul telefonului. Eu în aceeași oală.

Nu știm cum e cu blocatul telefonului în cazul unui furt, ce trebuie să faci sau ce să verifici. Am stat cu omul vreo oră și jumătate să-l învârtim pe toate părțile. O mie de întrebări, vreo două apeluri către alt prieten care se pricepe și tot așa.

Telefonul trece testul. Ne decidem la preț și Ramona are telefon. Unul bun.


Un alt prieten vrea Samsung S7. Se întâlnește cu omul și-l ia fără să-l verifice. Pare nou dar are o singură zgârietură mică, nimic de neacceptat. Cică nu a căzut, doar ceva zgârieturi (probabil) cauzate de chei (zice el).

Cunoaște câtuși de puțin vânzătorul și trece peste întreg procesul de verificare (ce ziceam despre încredere?!). Plătește o căruță de bani și deschide telefonul abia după ce se desparte de omuleț.

Ecranul e bolnav. Un colț (cam 3 mm) negru și alți câțiva pixeli morți.

Acum ce-i de făcut? Riscul e asumat, banul e dat.

Păi e simplu. Ori fugi după el și tragi să-ți dea banii înapoi ori te mulțumești cu un telefon bun, dar ușor handicapat.


Acum ce vreau eu să zic e că treaba asta cu second hand nu e pentru toată lumea.

Ai nevoie de răbdare și timp să testezi cât mai bine produsul. Trebuie să încerci să citești cât mai bine posesorul, și să vezi în ce măsură merită să riști cu el.

Dacă nu, atunci mai bine ca mine. Sărac, snob și fără bani, dar cu un produs nou și cu mai puțină bătaie de cap. Nu uitați, și timpul costă bani! 🙂

1 Shares:
8 comments
  1. In Romania toti vand SH ca sa traga teapa, punct. Restu’s detalii pentru saraci. Si cu banii care-i dai pe un S7 sau aifon second hand iti cumperi un telefon decent nou – asta e, cand suferi grav de tine si te roade oscioru’ sa te rupi in rasini cum ca detzii ultimu ragait in materie de telefon, da nu-ti permiti modelu’ nou si cautzi sa iti iei o teapa de pe okazii, ti-o meriti. Cumva ma simt chiar bine stiind ca exista oameni fraieriti pe subiectul asta. Asta e, ghenion.

    1. Ține mult de mentalitate și asta vine cumva la pachet cu nivelul de venit. Am sesizat că există o diferență enormă de percepție între oameni cu niveluri diferite de venit. Așa că unii mă aștept să-mi dea dreptate așa cum mă aștept ca alții să mă judece.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.