Suntem mai productivi dacă ascultăm muzică? Și da, și nu.

Ascult puțină muzică în general, dar la muncă o mai fac din când în când. Mă ajută să mă concentrez câteodată și atunci simt nevoia să ascult ceva ritmat, alteori însă prefer liniștea. Deci, suntem mai productivi dacă ascultăm muzică? Ajută?

Sunt multe studii care spun că muzica ajută, dar numai în anumite situații.

Adeseori se ajunge la aceeași concluzie: muzica nu crește productivitatea, dar schimbă starea de spirit a celui care o ascultă. Acum, e corect că, cele două sunt cumva asociate.


Personal nu reușesc să mă concentrez dacă ascult muzică în perioadele foarte încărcate de la muncă. Dacă trebuie să citesc/rețin ceva sau dacă trebuie să fiu atent la modul în care scriu un text mai neobișnuit, un mail important.

În facultate mă trezeam devreme, fără muzică, fără tv, treceam direct la învățat. Mă apucam seara de cursuri doar în cazuri excepționale. Cam același lucru dacă am o grămadă de taskuri la lucru și lumea e agitată pe lângă mine. Sunt genul de om care învață și se concentreză mai bine pe liniște.


Acum bine, liniștea este un termen relativ când vine vorba de birou. Pentru că lucrez într-un open space, sunt momente în care zgomotul de fundal este acceptabil, alteori mai puțin.

În situația a doua prefer muzica. Am impresia că mă calmează și mi-e mai ușor să mă concentrez. Excelente ar fi poate niște căști cu noise canceling, dar unele bune costă peste 1200 de lei (un top aici).

Rapoarte și taskuri repetitive?! Cred că sunt singurule momente în dau drumu la muzică cu toată plăcerea. Se zice că ne ridică moralul și ne face rutina să nu mai pară așa de gri. Probabil că așa este. De multe ori pun un Dj să mă încânte o oră și am rezolvat situația.


La voi cum e relația dintre muzică și productivitate? Ascultați muzică la birou?

1 Shares:
6 comments
  1. Uneori e zgomot atat de mare in birou incat nu reusesc sa ma concentrez. Ma si distrage usor orice rahat si parca atunci cand reusesc sa ma concentrez vine cineva sa ma intrebe ceva… Asa ca pentru prime parte, cand e super busy si chiar trebuie sa ma concentrez si sa get things done, e esential sa-mi pun castile la urechi ca sa ma izolez. Secretul e sa asculti muzica pe care o stii foarte bine si pe care ai mai auzit-o de o mie de ori in asa fel incat sa nu te distraga de la ceea ce faci. Daca ascult muzica noua (pt mine) nu functioneaza.

    1. da. probabil că muzica noua nu funcționează pentru nimeni. poate artistii noștri freelanceri se comporta altfel.

      Eu îmi mai pun căștile și fără muzica, doar asa, sa mai atenueze din zgomot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.