Ai o sută de mii de euro pentru o mașină nouă. Îți iei Tesla sau BMW?

Am văzut la Mircea niște cifre interesante și am zis să le notez aici pentru posteritate. El spune că autoritățile din Norvegia anunță că până în 2025 toate mașinile comercializate vor fi electrice.

În plus: de anul ăsta toate mașinile folosite de autorități vor fi electrice. Taxiurile se vor alinia deciziei până în 2022 și trasportul în comun până în 2020. Prima chestie care ne-ar putea trece prin cap ar fi legată de venit, nu? Ei au salarii de vreo 10 ori mai mari ca ale noastre, normal că își permit să dea zeci de mii de euro pe mașini electrice.

Logică e corectă pe jumătate. Au într-adevăr salarii mai mari și e normal să-și planifice altfel cheltuielile. Probabil, dacă aș fi trăit în Norvegia n-ar fi trebuit să fac economii pentru vacanță de o săptămână din Spania. Și poate aveam în plan să economisesc pentru o mașină electrică construită de Tesla.

Pe de altă parte, dacă ai primi un buget de 100 de mii de euro pentru o mașină nouă, ți-ai lua Tesla sau BMW? Mercedes? Înțelegi ce spun?! Practic nu ține până la urmă de bogăție, ci mai degrabă de mentalitate. Și nu zic că bogăția nu contribuie la starea de sănătate mentală a populației dar e mult până acolo.

Noi încă avem șoferi care-și cumpără BMW-uri de 20 de ani pe care să le modifice ca să fie cât mai joase, cu geamuri cât mai negre și cât mai gălăgioase. Și aici nu mă refer la sistemul audio. În plus, într-o Tesla parcă nu dă bine bradul la oglindă.

Altfel, Norvegia spune că 23% dintre mașinile noi pe care le vinde sunt electrice. Statul pune și el umărul la chestia asta. Până în 2018 orice achiziție e scutită de taxe dacă are motor electric. Inclusiv taxele anuale de drum sau taxele de parcare în locuri publice. Deci să nu ne mire faptul că 11% din totalul mașinilor electrice vândute în lume, se găsesc aici.

Tot Norvegia spune că în 2017 va fi prima țară care va renunța la frecvența FM a radiourilor. Totul va fi digital. Și acum, spuneți-mi voi, să nu-mi doresc eu să vizitez Oslo?

37 Shares:
4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.