Swiftkey: Prima aplicație pe care o instalez pe orice telefon

Dacă ai instalat vreodată un Windows pe PC știi perfect senzația, știi perfect la ce mă refer. De când mă știu prima și prima dată pe un PC am instalat Chrome-ul. Așa și pe telefon, nicio secundă fără Swiftkey.

Eu nu-mi puteam vedea liniștit de treabă (instalat drivere, Winamp, Strong DC, etc) dacă nu lucram corespunzător pe browserul meu preferat. Prin 2006 foloseam Mozilla Firefox, dar de când am pus mâna pe Chrome, am rămas într-o relație.

Amintiri. Trecem puțin discuția pe mobil unde Chrome-ul nu mai e o problemă, el vine oricum instalat pe telefoanele pe care le cumpăr. Ce nu-mi place însă out of the box este tastatura, sau mai bine spus tastatura celor de la Samsung.

Drept urmare, primii pași: open Google Play -> caută Switfkey -> instalează!

Swiftkey știe să facă două lucruri, dar știe să le facă bine: auto correct și auto complete. Am încercat și altele dar la fiecare din ele am găsit ceva ce m-a deranjat, o chichiță ceva tot îmi stătea pe cap, așa că m-am întors mereu la Swiftkey. Cred că folosesc tastatura asta de șapte-opt ani, dacă nu mai mult, și vă zic că sunt inapt fără ea. Ambele funcții, de corectare și completare, te fac neatent și în timp ești prins într-o capcană din care nu mai poți ieși.

Dar e mișto așa. Care ar fi motivul să mă chinui? Și știu atât de multă lume care încă scrie ca la mașină, foarte multă, dar asta nu mă ține în loc să mă întreb: de ce?

Să zicem că ești printre cei care încă mai scriu așa. Poate n-ai știut de auto correct și nici de auto complete și ai rămas dedicat tastaturii telefonului. Poate ai încercat, dar nu ai încercat tastatura potrivită și ai crezut că treaba asta e nu-i chiar de tine. Scriu articolul ăsta tocmai pentru voi. Pe ceilalți îi lăsăm să-și vadă de treabă. Poate sunt alte articole tech, de aici de pe blog, mai interesante.

Avantajele unei tastaturi bune pe mobil

Să stabilim terminologia, poate nu e clar.

  • Auto correct – tastatura îți corectează un cuvânt dacă ai ratat o literă;
  • Auto complete – tastatura încearcă să ghicească cuvântul pe care ai început să-l scrii sau, mai mult, îți propune următorul cuvânt cu care să continui propoziția.

Acum, eu le folosesc pe amândouă și chiar dacă sunt de acord că îți poate lua una-două zile să te obișnuiești, îți garantez că rezultatul final nu poate fi decât ceva minunat. Avantajele sunt așa: scrii mai puține prostii, nu mai trebuie să fii atât de precis pe taste (deci și ștergi mai rar), dar și că economisești timp și energie (a ta energie).

Partea mai fun e că, cu timpul, tastatura te învață și începe să te completeze. Scrii azi “ce faci păpușă?”. Mâine la fel. A treia oară, fii sigur că tastezi “ce” iar aplicația îți propune celelalte cuvinte și ai fraza scrisă din patru-cinci click-uri. Da, poate acum nu sună ca fiind mult, dar la cât scriem în fiecare zi eu zic că face diferența. Îți propun să încerci! Dă-i aplicației 1-2 zile să te înțeleagă (și tu pe ea) și te invit înapoi pe blog cu părerea ta (nu uita să selectezi româna ca limbă).


Poți testa Swiftkey de aici. Alte tastaturi recomandate aici. Apropo, pe iOS înțeleg că nu e așa bună, dar sunt sigur că sunt și alte variante.

29 Shares:
4 comments
  1. Pe huawei am avut Shiftkey pentru ca era acolo. Am vazut ca ofera predictii mult mai ok, dar nu sunt obisnuit cu spatierea fata de tastatura de la Google. Inainte o foloseam destul de des, era la fel prima aplicatie, apoi Google a venit si a pus tastatura decenta si acolo.

    1. serios, Huawei are Swiftkey are by default aplicatia instalata? Nu-mi spune că este și presetată ca fiind tastatura principală.

  2. cand eram pe android, swiftkey era un must de fiecare data. de cand am trecut pe ios, am incercat de cateva ori insa de fiecare data am ajuns la a trece inapoi pe cea integrata. as spune ca pentru ios nu e la fel de bine optimizata, cam cu feeling ul asta am ramas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.