Vizita pe Camp Nou văzută prin ochii mei (turul stadionului)

Pentru orice fan declarat al echipei catalane (şi nu neapărat), nicio excursie în Barcelona n-ar trebui se încheie fără o vizită pe Camp Nou. E cel mai mare stadion din Europa şi adăposteşte atâtea poveşti frumoase încât n-ai cum -i treci pragul fără să ţi se facă pielea de găină. spun cum a fost.

Fiind prima dată în Barcelona, mi-am dorit tare mult prind un meci. Orice meci. Vacanţa a fost planificată cu mult timp înainte, aşa aveam şanse prind, sau nu prind un meci acasă. Din păcate m-am nimerit exact între meciuri. Ei avuseseră meci în Supercupă cu o zi înainte ca eu ajung, şi aveau meci în campionat weekendul următor.

Dar nu aveam cum ratez vizita la stadion. Biletul de intrare este 23 de euro. Dacă eşti înscris în fanclubul lor ai 10% discount. Preţul poate fi destul de mare dacă nu eşti atras cât de cât de treaba asta. Se ajunge acolo cu metroul, staţia care te interesează este Palau Reial pe linia 3. De acolo ai un indicator către stânga şi o ţii drept vreo 300 de metri până la intrarea în curtea stadionului.

Camera trofeelor şi vestiarul

La intrare câteva magazine cu FCB şi o cafenea (cred). Eu oricum eram atras strict de stadion. Am prezentat biletele şi am intrat. Citisem undeva că stadionul Barcelonei primeşte în medie 1 milion de vizitatori fără meciuri. Mi se pare o cifră mare dar nu aş vrea să desfiinţez analiza oamenilor. Cert e că în interior găseşti semne la fiecare pas cu “Camp Nou Experience Tour & Museum” şi săgeţi care-ţi arată traseu. Nu există ghid. Ai totuşi posibilitatea să achiziţionezi (cred că pentru 5 euro) un ghid audio.

Prima încăpere în care intri este camera trofeelor. Şi Barcelona are ce afişa. Camera este mai mare şi mai impresionantă decât m- fi aşteptat. Sunt expuse şi updatate la zi toate trofeele clubului la care se adaugă câteva din trofeele personale ale lui Leo Messi. “Baloanele” şi “ghetele lui de aur” erau acolo. Probabil o chestie contractuală pe perioada activităţii argentinianului în cadrul clubului.

Mai erau ceva ghete de pe vremea celor care au jucat în anii înfiinţării clubului, tricouri de-ale lui Stoichkov şi mai ştiu eu ce fanioane sau banderole de căpitan purtate de jucători emblematici. Unul dintre pereţi este un soi de perete high tech care redă goluri şi faze memorabile ale Barcelonei la o atingere. Cam ca în Minority Report.

Apoi turul te duce către o zonă unde poţi te pozezi cu fotbaliştii preferaţi. Defapt faci poza singur pe un fundal verde şi ei te pun lângă Iniesta sau Neymar. Poza costă 25 de euro aşa am zis pas. Am continuat traseul spre vestiarul jucătorilor trecând pe lângă biroul preşedintelui şi prin camera unde se ţin conferinţele de presă. Vestiarul pe care l-am vizitat a fost cel al oaspeţilor. Din păcate cel catalan nu era inclus în tur. Recunosc am fost puţin dezamăgit.

E mare. Cu trei mese de masaj la intrare. Oaspeţii sunt trataţi bine aşa tot în vestiar am găsit un jacuzzi şi un frigider de băuturi. Ăsta era gol, dar sunt cuvins la ora meciului lucrurile stau altfel.

La nivelul gazonului

Apoi am mers pe un coridor tapetat cu tablouri care înfăţişau sugestiv ultimele trofee ale Campionilor câştigate. Coridorul dădea fix în culoarul de acces pe gazon. Aici mi-a plăcut o chestie. Culoarul are undeva în dreapta o camera de 3/4 metri transformată în capelă. Probabil pentru zecile de brazilieni credincioşi care au trecut prin club de-a lungul timpului.

Ajuns pe gazon mi-am dat seama stadionul nu pare atât de mare precum e. Are 98.000 de locuri capacitate dar nu pare mai mare decât Arena Naţională. Probabil ţine de modalitatea de aşezare a inelelor, habar n-am. M-am fotografiat pe toate părţile şi apoi am urcat în tribună unde am zăbovit vreo 10 minute, doar simt puţin aerul şi iau cu mine cât mai multe amintiri vizuale. Pentru posteritate.

Deşi mai erau doar 6 zile până la următorul meci, oamenii schimbau gazonul. Cu tractoare şi toate cele. Ăsta a fost unul dintre momentele în care mi-am amintit subit vizitez un stadion funcţional, o chestie reală, şi nu un muzeu în adevăratul sens al cuvântului.

Cel mai mare store Nike din Europa

După ce am văzut în trecere cabina comentatorilor aflată în înaltul tribunei, am mers într-o zona plină de pereţi pe care rulau aceleaşi imagini (cu goluri). Cu tot cu sunet pentru ca senzaţia fie una specială. Aici am găsit şi un locşor unde puteai ţi pui o cască în care rula imnul FCB. Pe peretele din faţă erau scrise versurile traduse în mai multe limbi, dintre care şi româna. Senzaţie şi piele de găină.

Turul se termină cu o vizită în cel mai mare store Nike din Europa. Sau cel puţin aşa am înţeles eu. Cert e e mare. Un magazin pe trei etaje ticsit cu materiale promoţionale FCB. 115 euro un tricou de joc cu inscripţie pe spate. înţelegeţi. 90%dintre articole erau inscripţionate cu moaca sau numele lui Messi şi Neymar.

Şi uite cum am ajuns la 900 de cuvinte scrise şi simt încă mai am detalii pentru voi. Dar o opresc. las cu câteva imagini de la faţa locului.

HPzR-B-Vl9WtkwEf-ktOwvOulHOD9WSvTmVFYmJNdsg,jAN2_hZjPEADl2XSt2eekr3z08uGqOn8IGvxq2ZFq1k qmAdsblKTPCubSjGqCO3bGeXVtGJSaBJALziHtRNjS8,Z8fghEAOiNNWC1dGfihSx_TIsjffNntGxH2WyCvgXfM Q8xJm8iaZb2sb4G5dkdSuWCw2u3LUFvomM92W0OJPKs,tx3tK7jZXbebGF0j3eU6lBkJFlZ9i_ghiNY6yRJlRms afmkUtGN8STPggY_c6W1904vWVr4naqBKHtKNGqL2UM,jLXKMSoHFcdx2p2FSNTNK58f0sEhfyD5TUwigjh6vuY 8EhAHLpfK1CjOzPpdK4dtRN9r9GwFxbA_a8AQHSntkM,myXAY_5b0bRRU-ZZccd1zx1kHa8OMK8TMVd-Gc4fkXg NOmXzG6I_yXYdlZsbL4duiibq_36n8sWi34LTc8kf94,BW2olNGkLHAG9_Mi-qKiaJjkDyo-zcZOMVWS_7O_uL4 B3fJb42RXxJ66CBktZ2vB8WykGsq1uaLzAwihqus8y0,z8VsiyZteWKCrzfaRUJFOq-T1ppF309wm4A4LptelFg NWP2Vd-gWdTYM01eBBpmp0ny6sxrNcrR0buNdcMcsBc,sNk1w4D7YwKOU0Wm7ILqn67jYlZ0KwmCd37i3WtwdlM PGztjylLAbNgNlHMUoKQju0Xivy8qrApz16DYHLN-Wg,_Z52v4yDuS4hyUMcewrT16OH2yHk6kaoVT_ZJbyVPb8 THFrZ7zwbAyTAkxQtUkPbkhb4D1qDMUDtrSNbbG1dgY,W4T0X1Esw0lTTjxvAVWjV-uR8-cYvArKm1nqK5y6Iik RdPbBzMzInQ3PF3iWzkpcLK5Nug6O6GwhRT2Zl1mwzU,Q9z6eBMC3t8peIN-t3ayr2XKp7mrNodbqp8Pu-y6bpc GSw-2HqmHi59mY-H_r8J4xhTzL6Jpts9kGko0j051zE 9Merww3USvzSrTpJDBNb-HwBqOdJh6WlbvJ6V_6XCcw,wy1SvevoYrMqmUtlwBV_D1uEW3Vr_1B3WMjvmCaCNko HVZ9cZ6v7dYgIXL5UKaElRjzbAuZIE78xMNlCxKjV3c,S3Pa2G-LTdkZXJQKFI6LZrQpx_sSxdQD_kR1RS7jW00 LDYU7FO41t0Gj2GlYnaT7wUgu1xi7GKl36AchDfK6gY,kS0Q1ny1Y53Hpv8rFQoegfmsqp1LTzP_fPiNH6XeRHE UBg9Lp2QtRiAI-x9trkbIyN_GUKzUw6ddBl8uiOysk0 -gliXiFSOVlVcOr8MwKM2JfZp2mtk8miF7JW5dqgJpk,K3j1yh-bUMyAqr_WI01LEBvpKeSDuYRHUG1lyQr9aX0

1 Shares:
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.