Voi cum faceți cu backup-ul pozelor?

Facem, cu toții, mai multe poze acum decât făceam acum 5 ani. Acum 5 ani, făceam mai multe poze decât acum 15 ani. Și tot așa. Pe același principiu, scoatem pe print mai puține poze decât acum 5 ani, etc (voi trata asta într-un articol viitor). Hai să vedem, voi cum faceți backup la pozele pe care le faceți?

Îmi place să fac poze. Îmi place să documentez ieșirile importante, în sau din țară. Fotografiez evenimentele din familie sau cu prietenii. Șamd.

Sunt un tip ordonat. Am un folder în PC numit Photos, datat pe foldere, ordonate cronologic și notate sugestiv în funcție de eveniment.

Mă țin(eam) de chestia asta cu minuțiozitate. Pozam, ajungeam acasă, făceam backup, ștergeam pozele proaste/dublate/mișcate. Datam și modificam la nevoie. Am făcut asta ani la rândul, și totul a mers strună.

Cloud-ul mi-a stricat flow-ul

Culmea, posibilitatea de a stoca imaginile în cloud mi-a dat flow-ul peste cap.

Inițial toate pozele ajungeau pe Dropbox. Datorită serviciului lor, am renunțat să mai fiu atât de riguros în activitatea de backup. Nu am mai simțit nevoia să pun pozele pe PC în momentul în care ajungeam acasă. Probabil mă relaxează faptul că știu că sunt acolo, în siguranță.

Dar asta m-a făcut leneș. Ajunsesem să pun pe PC pozele abia atunci când Dropbox-ul (~9GB) era full. Backup pe PC, șters pozele de pe Dropbox, și tot așa.

Între timp, pentru că mă uitam adesea pe pozele de pe telefon, simțeam nevoia să fac și acolo o selecție. Ștergeam ce nu e ok. Modificam ce-mi plăcea. Devenise obositor să fac același lucru de două ori.


De câteva luni mi-am instalat Google Photos.

Îmi place că-mi oferă spațiu nelimitat în cloud. Acum sunt și mai liniștit din punctul ăsta de vedere. Fotografiile mele sunt (și mai) safe.

Dar, pentru că nu sunt stocate la calitate maximă, nu pot renunța la Dropbox. Și, pentru că mă uit frecvent la pozele din telefon, nu pot lăsa totul așa cum pică. Editez, șterg, modific.

Dar cum rămâne cu backup-ul?!

Cloud-ul mi-a stricat flow-ul și urăsc asta. Sunt într-un cerc vicios de unde “nu știu cum să scap”.


Sunt curios, voi cum faceți cu pozele pe care le faceți. Unde le țineți salvate (pe toate)?

Orice comentariu, va fi corespunzător apreciat. Pace! 

3 Shares:
11 comments
 1. Salutare 🙂
  Eu in prezent stochez pozele pe PC si ulterior pe HDD. Dar dupa un virus puternic pe laptop m-am gandit la o alternativa. Un prieten mi-a dat ideea, el are NAS ( Network attached storage) unde poti stoca frumos pe foldere si muuult mai sigur, usor de accesat si fiabil.
  O zi faina!!! 🙂

  1. Stocarea pozelor pe NAS este ok in cazul in care ai HDD-uri speciale pt NAS ( vezi aici de ce : http://www.storagereview.com/node/4974 ) si daca folosesti RAID 1 sau 5 (sau 10 daca esti cu adevarat paranoica, sau datele sunt extrem de importante). Altfel, e ca si cum le-ai tine pe un HDD extern, poate chiar mai riscant, o fluctuatie de tensiune iti poate ucide HDD-urile din NAS (asta daca nu ai NAS-ul legat la un UPS).

 2. Google photos. 100 lei pe an, 100 GB poze la dimensiunea originala. Cred ca e cea mai buna oferta, avand in vedere si performantele Google pe parte de reliability si durability.

  1. Nu e scump, ce-i drept. Zi-mi puțin, acolo le mai pui în foldere și chestii, sau le lași cum pică?

   Google photos face o treaba senzațională când vine vorba de tag și locație, dar parcă mi-ar plăcea și o așezare pe foldere.

   1. nu am taguit nici eu nimic. Dar el pune deja tag pe locatie si face minuni de genul auto-tag pe obiecte pe care le recunoaste. Gen, search for pizza sau dog. O sa recunoasca automat tot, asa cum e si in link-ul de la tine. Mi se pare genial.

    Acum am inteles si ce inseamna pentru ei high quality. Aparent lasa asa cum sunt pozele care sunt sub 16MB, adica tot ce fac eu. Desi, cred ca fac ei o mica compresie.

 3. :)) si eu caut.. GPhotos ma deranjeaza un pic, din ce am observat, itinface backup la tot, dar daca ulterior am timp. Si imi fac curatenie pe telefon, nu le sterge si din cloud, eu vreau si asta, drept urmare am pus dropbox + syncronyse ultimate, si daca ulterior concediului, sa zic, ( backup facut la tot ce e pe telefon) am timp si sterg dubluri, se sincronizeaza din nou si le sterge si din backup, insa G Photos nu face asta, sau nu facea, e mai greu asa, dar pana gasesc alta solutie merge… Daca afli ceva fain, si eu vreau :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.