Brașov: Bistro de l’Arte e genul de restaurant pe care-l cauți când mergi în străinătate

Dacă ești din Brașov este imposibil să nu fi auzit de Bistro de l’Arte. Dacă vii din afara Brașovului și cauți un loc fain de luat masa, e păcat să nu le treci pragul. Atât de faini sunt.

De fiecare dată când merg în străinătate caut să transform acele câteva zile în experiențe inedite. Bifez locuri de vizitat, clădiri ce nu trebuie ratate, poate ceva evenimente unice dar de fiecare dată includ pe lista mea și locuri faine de luat masa (articole despre călătorii aici). Nu vă gândiți că nu vânez un McDonalds când sunt pe fugă sau bugetul e super restrâns, dar caut mereu să-mi satisfac pofta aia de a încerca mâncare locală.

Permanent în căutarea ACELUI restaurant. Știți voi, acela care nu e neapărat în văzul tuturor, are câteva mese, dar unde mâncare este așa de gustoasă că te bați cu localnicii pe un loc liber.

Restaurant, galerie de artă și muzică live

Bistro de l’Arte este situat în centrul vechi al orașului Brașov, într-o piață cochetă căreia parcă i-a dat viață. Nu cred că exagerez când spun că am aflat de Bistro înainte să aflu de mica piață George Enescu. Evident, prin 2006 când am ajuns eu în Brașov, m-am uitat, n-am intrat. Nu era de nasul meu de student. Vă zic însă, nu puteți intra dinspre Michael Weiss în Piață George Enescu fără să aruncați un ochi curios înspre micul restaurant.

“Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orașului Brașov”, ca să-i citez chiar pe ei.

În restaurant găsești o atmosferă prietenoasă și caldă. La propriu. Lumină difuză și personalul bine instruit se comportă cu tine fix așa cum ne-au obișnuit cei din afară. Sincer acum, altfel ceri o recomandare când persoana care îți aduce meniul zâmbește.

Vinerea și sâmbăta (sper că nu greșesc aici), după ora 8 seara, un tip vine și cântă la pian. Superb. V-am spus că pereții de cărămidă ai restaurantului sunt tapetați cu opere de artă. De vizionat și cumpărat, pentru cei pasionați.

Știți ce-i mai mișto? Mâncarea. Pentru că despre asta e vorba până la urmă. Te lingi pe degete. Oana, proprietarul restaurantului, ține foarte mult la cultura locală (din ce văd și eu pe fb). Urmărește religios calitatea produselor pe care le folosește în bucătărie și are o încăpățânare frumoasă de a face totul cu ajutorul furnizorilor și producătorilor locali. Ouă de fermă, melci de Crizbav, telemea locală, legume și fructe din Stupini șamd.

Ce să-ți comanzi și cât costă

Nu ajungem foarte des, pentru că vrem să păstrăm locul ăsta ca fiind special. Poate ajungem de două-trei ori pe an, cu cea mai recentă oprire pe 14 februarie.

La Bistro nu mergi dacă ți-e poftă de șnițel de pui cu piure. Și asta îmi place cel mai mult. Mâncărurile sunt speciale și, pe majoritatea dintre cele locale, probabil nu le găsești în multe locuri oricum.

De data asta mi-am luat mâncărică din cârnați de oaie cu sos de roșii și ou de fermă. Ramona și-a luat pulpă de pui coaptă încet la cuptor cu sos de prune și dulceața de ardei iute. Sună altfel, nu? A fost excelent.

Meniul se schimbă destul de des, bănuiesc că în funcție de sezon. Ultimele dăți mi-am luat clătită rumenită din mălai (foto), umplută cu burduf și carne la borcan, papară moale și murături în sos de muștar. Este demențială și rămâne mâncarea mea favorită din meniu.

Dacă ați avut răbdare să mă citiți până aici (mulțumesc) bănuiesc că v-ați dat seama că nu poate fi neapărat un local ieftin. Din când în când, pentru o seară de răsfăț, eu zic că merită. Masa de Valentine’s day ne-a dus aproape de 200 de lei: mâncare fel principal, două pahare de vin de căciulă și două felii de tort de ciocolată (delicios, făcut la ei în bucătărie – nu e în meniu).

Unde îi găsiți?

Păi e simplu. Brașov, centru vechi al orașului, în piața George Enescu. În online poate cel mai bine e să-i urmăriți pe Facebook. Sunt super activi în social media.

M-am pus să scriu câteva rânduri și-am ajuns la aproape 700 de cuvinte. Vă las cu meniul și cu o rugăminte, dacă ați testat și v-a plăcut, mă ajutați cu un share pe Facebook?

Mă înclin.

Mai avem puțin și scăpăm de zile cu iubire prestabilită și romantism motivat.Noi, vă iubim în fiecare zi.Ne iubim și…

Publicată de Bistro de l'Arte pe Vineri, 14 februarie 2020
39 Shares:
7 comments
  1. Sincer, salivez dupa ce am cititi articolul. E pe “to do list” cu prima ocazie cand ajung in Brasov.
    Cu aceiasi bani nu iti permiti, nici pe departe, acelasi rasfat in Bucuresti. Poti, cel mult, sa mananci ceva mediocru (de foame) la un restaurant de cartier si sa bei un vin la fel. De calitatea alimentelor folosite nici nu mai vorbesc.

    1. yey, ce mă bucur. mi-e greu să cred că poți da greș. am ceva emoții la comparația cu Bucureștiul că nu știu pe acolo cu ce ești obișnuit. dar aștept feedback.

  2. Ultimele dati cand am fost acolo am tot mâncat pulpa de pui cu piure. Super buna. Alte favorite ale mele sunt supa crema de mazare si supa de ceapa. Si vara orice salata cu brânzeturi pentru ca legumele sunt din zona și foarte gustoase.

    1. interesant cu supa de ceapă. și ăsta e un fel de mâncare pe care nu-l vezi des. mai știu pe cineva pasionat, dar nu pare pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.