Cifre #1: graficul aparatelor foto digitale în epoca smartphone

Mă uitam pe niște cifre și mi-a atras atenția graficul ăsta. Voi vedeți cât de tare se vede impactul în vânzări/producerea de aparate foto digitale de când cu telefoanele ăstea moderne?

Blogul ăsta încearcă să fie cumva oglinda mea în online. Cu riscul de a vă plictisi pe unii dintre voi, vreau să vă arăt câte un grafic fain din când în când. Promit să fiu scurt și să nu bag chestii prea nișate. Ah, și le notez pe toate cu “Cifre” să le și ocoliți cu ușurință dacă asta vă doriți. Sau poate dimpotrivă. 🙂

Deci, cifre #1.

camere-foto-vanzari-epoca-smartphone

Pe orizontală anul, pe verticală numărul de camere foto digitale produse (în milioane). Sursa grafică Reddit.

Acum, graficul ăsta ar fi fain de văzut puțin defalcat pe range-uri de preț. Probabil căderea masivă este pe aparatele foto tip săpunieră și deloc din categoria aparatelor profesionale, dintre cele foarte scumpe. Dar chiar și așa, cifrele sunt interesante și portretizează perfect reacția populației la tehnologie.


Declinul a început în 2011, dar 2012 pare să fie anul decisiv când pe piață apăreau Galaxy S3, Note 2 și iPhone 4S/5. Camerele telefoanelor începuseră serios să devină utilizabile și din ce în ce mai accesibile publicului larg. Brașovenii aveau cu toții Allview-uri prin buzunare, de zici că se dădeau gratuit pe stradă.

Tot pe atunci, anul 2013 mai exact, “selfie” era ales cuvântul anului.

Altfel, pozele de pe Facebook sunt tot de căcat. Ne lăudăm că pozăm firul de păr din nasul astronautului, dar nu suntem în stare să facem o poză de vacanță cum trebuie. Da na, mai sunt treburi precum: lumina, încadrarea și o cameră curățată de amprente să scoatem o poză cum trebuie. Astea nu vin o dată cu tehnologia, nu-i suficient.


Bonus: numărul fumăcioșilor este în scădere la nivel global, inclusiv în România. în 2016, 37% dintre bărbați și 22% dintre femei fumează măcar ocazional. Cifră mare, dar nu vreți să știți cât mă bucură că e în scădere. Detalii aici.

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.