Impresii după o săptămână în Dubai

Articolul ăsta apare mult mai târziu decât mi-am plănuit, dar mergem pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată. Nu? Ca de fiecare dată, am plecat la drum cu așteptări bine setate din perioada de documentare a vacanței. Mi-au fost depășite așteptările? Poate că nu, dar cu siguranță nu am fost dezamăgit.

După fiecare călătorie încerc să “pun pe foaie” două chestii: raportat la așteptări, ce anume m-a surprins, atât plăcut cât și neplăcut.

Ziceam că nu mi-au fost depășite neapărat așteptările, dar cred că e prima destinație în care ajung și pot spune că nu m-a dezamăgit ceva anume. O singură chestie, și poate suna ciudat, dar mi-ar fi plăcut câteva grade în plus. Dar nu ține de destinație cât de perioadă. Am prins maxime de 29-30 de grade ziua și 19-22 seara. Perfect de plajă dar seara eu am stat cu bluză.

M-a surprins însă curățenia orașului. E plin de turiști dar orașul sclipește pe oriunde am luat-o la pas. Acolo unde există, trotuarele sunt frecvent curățate de nisip. La băile publice bărbați de serviciu se află în permanență în toaletă, gata să curețe după tine.

Oamenii sunt bolnavi cu aerul condiționat. Nu mă înțelegeți greșit, înțeleg că aerul e irespirabil 9 luni pe an în Dubai, dar acum nu părea cazul. Seara erau pe la 20 de grade dar aerul condiționat era setat pe 16-18 grade chiar și în condițiile ăstea.

Orașul la general și cazarea

Cerul e brăzdat de zgârie-nori, fix așa cum vă așteptați. Înălțimea și unicitatea fiecărei clădiri în parte te lasă cu gura căscata. Este cu totul altceva față de tot ce-am văzut până acum în Europa. Evident.

Dar nu e tot orașul așa. Practic e împărțit cumva în două conglomerate, una în zona Dubai Marina, alta în downtown, acolo unde e și Burj Khalifa. În rest clădiri mici, blocuri normale și vile. Cel puțin asta e impresia pe care ți-o dă metroul când traversezi orașul dintr-o parte în alta. Ca să vă faceți o idee, sunt vreo 25 de km între cele două zone.


Noi am fost cazați în JBR, în zona Marina. Considerată singura zonă walking friendly din Dubai (da, este o chestie asta, pentru că oamenii au gândit inițial totul pentru mașini, pietonii au rămas pe locul 2. Sunt zone sănătoase unde trotuarul dispare efectiv din peisaj).

Am stat la etajul 31 dintr-un bloc rezidențial aflat pe The Walk, la 5 minute de cea mai renumită plajă a lor (JBR Beach). Din camera, pe care am ales-o special cu pereți din sticlă, se vedea în toată splendoarea lui Palmierul, insula artificială cu care se mândresc atât de tare.

Zona toată este foarte frumoasă, colorată și plină de viață, în special seara. Probabil clima a avut și ea un cuvânt de spus în stabilirea tabieturilor. Drept urmare dimineața era mai mult liniște. Noi, cafeaua și briza mării.

Din ce am citit este cam zona în care ți-ai dori să stai ca turist.

Dubai Marina în esență este ceva unicat. Oamenii au făcut efectiv un canal prin care au lăsat să vină apa mării. De-o parte și de alta au ridicat coloși de 150-250 de metri înălțime. Imaginea este de poveste.


Am scris și alte articole despre călătorii. Aruncă un ochi aici.


În ciuda faptului că soarele îi chinuie tare jumătate din an, emirii au destul de multe spații verzi. Să fi văzut cât chin să irigi parcele de nisip ca să ții în viață o mână de floricele. Și totuși, pot. Înțeleg că au, undeva în afara orașului, chiar și un club de golf, ca să înțelegeți aroganță.

Transportul în Dubai

Pe rutele importante poți folosi metroul. O bucată mai mică e acoperită de tramvai. Ambele, atât metroul cât și tramvaiul, au fost date în folosință după 2010. Ce nu-i acoperit, se poate face lejer cu autobuzul sau cu taxiul.

Turiștii merg mult cu taxiul că, așa cum vă așteptați, prețul benzinei nu-i o problemă pentru ei.

Noi am folosit taxi-ul pentru prima dată într-o vacanță tocmai în Dubai. Per km este puțin, dar distanțele la ei sunt mari, deci overall tot nu ieși extraordinar. De la aeroport la cazare am plătit 120 de lei (45 de km). Decideți voi!

Am luat taxiul în alte două rânduri (cumva obligați de situație), dar în general am mers cu metroul, care este la un într-un mare fel. Totul e nou și sclipește. Totul funcționează perfect și, pentru că e la suprafață și nu-i condus de om îți oferă, bonus, un view senzațional asupra orașului.

Prețul variază în funcție de zona de destinație, dar drumurile erau cam de 3-6 lei pe tronson. 20+ km.

Chiar am zis că citesc dacă există vreun metrou la un standard mai ridicat decât ce-am văzut aici. N-am apucat însă.

Ce-i de vizitat

Discutasem cu diverși prieteni și ajunsesem cumva la concluzia că n-ai ce face mai mult de 3 zile în Dubai. Eu sunt de altă părere.

Într-adevăr, noi am vrut să o lăsăm moale. Ne-am dorit să alocăm timp și pentru plajă, ceea ce am și făcut, dar n-am apucat să vedem tot ce ne-am fi dorit.

Ne-am plimbat o grămadă prin Dubai Marina (v-am zis că m-a fascinat). Am trecut prin Dubai Mall, că nu pot spune că l-am parcurs (e cel mai mare mall din lume) și am savurat zona JBR.


Am urcat în Burj Khalifa. E (încă) cea mai înaltă clădire din lume (820m) și nu putea rata oportunitatea de a vedea Dubaiul de sus. Accesul la etajele 124-125 se face cu (probabil) cel mai rapid lift din lume și îți oferă o imagine de-ți taie puțin respirația. Asta chiar și fără să ai probleme cu înălțimea. Cost – 145 de lei.

Cei mai bine investiți bani însă?

Safari în deșertul de la marginea orașului. A fost senzație.

Oamenii vin și te iau de la hotel într-o mașină 4×4 cu destinația deșert. Te duc într-o tabără tradițională, ridicată special pentru turiști, unde îți pregătesc un show de dansuri locale, fachiri și mâncare. Poze cu cămila și boarding pe dune de nisip.

Până în camp însă, ai parte de 20-25 de minute de safari pe dune. MI-NU-NAT! Sesiunea de poze cu asfințitul, inclusă în preț. Probabil cei mai bine cheltuiți 165 de lei din viața mea

Ar mai fi vizita de la Abu Dhabi pentru superba moschee Sheikh Zayed dar și Global Village care-i numai bun de-o plimbare de seara. Nu-i chiar pe gustul meu, dar mai mult așa cât să-ți scalzi ochii să-ți dai seama ce mai pot născoci emirii.


V-am spus că nu am văzut tot.

Ne-ar fi plăcut să intrăm în Burj al Arab (sublimă creație), să vedem Miracle Garden sau să găsim un loc bun de pozat noua minune, Rama din Dubai.

Aș fi făcut și traseul pe apă cu barca, ce pleacă din Dubai Marina spre Burj al Arab, dar ocolește Palmierul, pentru un skyline de wallpaper al orașului.

Cât ne-a costat toată afacerea

Evident, cu cât ai mai mulți cu atât cheltuiești și poate te simți mai bine în Dubai (și nu numai).

Noi ne-am încadrat în 1800 de euro. Bugetul include tot: zbor, cazare, transfer aeroport, mâncare, intrare la obiectivele turistice șamd.

Ar fi mult mai multe de zis dar, în concluzie, mi-a plăcut și m-aș mai întoarce. Am câteva chestii pe care vreau să le văd, dar în special pentru plajă, fix atunci când iarna e mai grea și urâtă în Europa.

1 Shares:
9 comments
  1. Si mie mi-a placut mult Dubai-ul si 7 zile nu mi s-au parut suficiente mai ales ca am tinut sa dau o fuga si in Abu Dhabi. Au trecut ceva ani buni de cand am fost si nu am reusit sa revin pentru ca mereu este altceva nou de vazut. Tin minte ca m-a impresionat maxim zona Marina mai ales ca pe atunci nu mai vazusem asa zgarie nori. Nu la mult timp dupa Dubai a urmat Singapore care desi are si el o Marina nu am mai avut acelasi sentiment ca in prima oara in Dubai.
    Revenind, foarte frumos articolul, mi-a trezit amintiri frumoase si m-a motivat sa incerc ca printre altele sa mai ajung o data prin Dubai.

    1. ma bucur ca ti-a placut. Da, mi-ar placea sa ma intorc peste un 10-15 ani, sa vad diferenta. E clar ca orasul va fi schimbat pana atunci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.